Осъдителна присъда за шофьор, предизвикал ПТП при изпреварване с превишена скорост, причинило смъртта на 14-годишно момче

11 Септември 2020 г.

Съдът е признал за виновен подсъдимия И.А., предаден на съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Монтана за извършено от него по непредпазливост престъпно деяние по чл. 343, ал. 1, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

         Подсъдимият А. (на 34 години) е правоспособен водач на МПС и като такъв е многократно санкциониран от органите на полицията за нарушения на разпоредбите на закона, относно правилата за движение по пътищата.

По обед на 12.08.2017 г. мъжът управлявал лек автомобил  „Форд“ от с. Комощица в посока с. Якимово, област Монтана. Заедно с него пътувал четиринадесет годишният му племенник – Д.А. Водачът шофирал с превишена скорост - с 115,19 км/ч, въпреки ограничението извън населено място от 90 км/ч, съгласно Закона за движението по пътищата.

По същото време пред него, на разстояние от около 250 метра един след друг, се движели два колесни трактора с прикачени балировачки за обработка на слама. Около 14:30 ч. подсъдимият ги настигнал и предприел изпреварване на първия от тях. Почти веднага след това решил да изпревари и втория, обаче вследствие на превишената скорост не осигурил достатъчно странично разстояние между управлявания от него автомобил и изпреварваното МПС. В резултат на действията на подсъдимия, последвал удар между неговата кола и прикачената към трактора балировачка. От силата му седящото на предната седалка момче изпаднало от колата и получило телесни повреди.

Очевидец на инцидента подал сигнал на телефон за спешни случаи 112. На място пристигнала линейка с лекарски екип на „Спешна медицинска помощ” и полицейски патрул. Пострадалият Д.А. бил транспортиран до МБАЛ в гр. Лом, където по – късно починал.

Видно от изготвената съдебномедицинска експертиза, че причината за настъпилата смърт на момчето са нанесените при ПТП телесни повреди - остра вътрешна кръвозагуба, развила се на базата на тежка гръдна травма със счупване на кости на гръдния кош и разкъсване на белия дроб.

За извършеното от подсъдимия А. престъпление по транспорта, отнело човешки живот, първоинстанционният съд е наложил наказание от две години „лишаване от свобода“ с петгодишен изпитателен срок. Той е лишен и от право да управлява МПС за срок от три години.

Присъдата не е влязла в сила и може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд.