Съобщение

27 Януари 2016 г.

       Задържаха под стража двама мъже, които са обвинени в контрабанда на повече от 1 кг. хероин през Митнически пункт „Лесово“

        Ямболският окръжен съд задържа под стажа Ахмед Сабах и Ърфан Мехмед. Те са привлечени като обвиняеми за това, че на 22.01.2016г., около 12,35 часа през Митнически пункт „Лесово“, с лек автомобил, в съучастие като съизвършители, без надлежно разрешително, пренесли през границата ни от Република Турция високорисково наркотично вещество.  Прахообразното вещество, което при направения тест е реагирало като хероин, е било разделено в два пакета. Точното му брутно тегло е 1014 грама – престъпление по чл.242, ал.2, вр.чл.20, ал.2 от НК.

       За това престъпление законът предвижда „лишаване от свобода“ за срок от 10г. до 15 г. и глоба в размер на от 100 000 лв. до 200 000 лв.

         По време на днешното заседание, прокурорът поиска от съда Сабах и Мехмед да бъдат задържани под стража. Той аргументира искането си с  факта, че за  дамата са събрани достатъчно доказателства, от които може да бъде направено обосновано предположение, че са извършители на престъпното деяние в което са обвинени. Представителят на държавното обвинение бе категоричен, че Сабах и Мехмед могат да се укрият или да извършат друго престъпление.

        Съдът се  съобрази с аргументите на прокуратурата и определи двамата мъже да бъдат задържани под стража.

        Определението може да бъде обжалвано пред Апелативен съд –Бургас.