Районна прокуратура-Бургас наблюдава разследването по седем досъдебни производства за престъпления против политическите права на гражданите

13 Май 2024 г.

Районна прокуратура-Бургас наблюдава разследването по седем досъдебни производства, образувани за престъпления срещу политическите права на гражданите. Те са в резултат от специализирана полицейска операция, проведена на територията на град Бургас. Подробности за нея пред медиите представиха днес прокурор Мария Маркова – административен ръководител на Районна прокуратура - Бургас и старши комисар Емил Павлов - директор на ОД на МВР-Бургас.

Те съобщиха, че целта на операцията е да бъде ограничено купуването на гласове. Иззети са списъци с име на граждани, за които съществуват данни, че биха могли да бъдат обект на предлагане на различни суми за гласуване в полза на политически партии или преференциално за отделен кандидат. Задържани за срок до 24 часа по Закона за Министерството на вътрешните работи са 9 лица.

Старши комисар Павлов уточни, че освен предлагане на различни суми на гражданите се предлага и опрощаване на задължения, за да упражнят те вота си в полза на определена партия или кандидат.

Специализираната полицейска операция за ограничаване на престъпленията срещу политическите права на гражданите ще продължи до самия изборен ден, като ще бъдат обхванати населените места в цялата бургаска област.