По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Бургас бе наложено наказание „доживотен затвор без замяна“ на С. Р., подсъдим за убийството на мъж и жена

1 Март 2024 г.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Бургас бе наложено наказание „доживотен затвор без замяна“ по отношение на С. Р. Той е подсъдим за това, че умишлено е умъртвил 46-годишна жена от гр. Бургас, използвайки пистолет „Макаров“, който е бил със заличен фабричен номер. Престъплението е осъществено на 29.10.2020 г., в гр. Бургас. То е квалифицирано по чл. 115 от НК.

С. Р. е подсъдим и за това, че противозаконно е умъртвил 28-годишен мъж от гр. Бургас. Престъплението е осъществено на 04.08.2021 г., в гр. Бургас, с пистолет „Макаров“, който е бил със заличен фабричен номер. Убийството е извършено предумишлено от лице, извършило друго убийство, за което не е постановена присъда. Престъпното деяние е квалифицирано по чл. 116, ал. 1, т. 9 и т. 12, предл. второ, вр. с чл. 115 от НК.

С. Р. е подсъдим и за това, че без да има разрешително е държал горепосоченият пистолет, както и боеприпаси за него. Престъплението е осъществено в периода 29.10.2020  г. - 04.08.2021 г., в гр. Бургас, като на втората дата С. Р. е предал оръжието и боеприпасите (патроните) за него на друго лице – Д. Д. Престъплението е квалифицирано по чл. 339, ал. 1 от НК.

С. Р. е подсъдим и за това, че противозаконно е държал високорискови наркотични вещества – марихуана и смес от кокаин и пирацетам, които разпространил, предавайки ги на Д. Д. Общата стойност на наркотичните вещества възлиза на 452 лева по цени на съдопроизводството. Престъплението е осъществено на 04.08.2021 г., в гр. Бургас. То е квалифицирано по чл. 354а, ал. 1, предл. пето от НК.

Постановеното наказание е общо за всички престъпни деяния, за които С. Р. е подсъдим.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване пред Апелативния съд в града.