По обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Бургас бе наложено ефективно наказание от 4 години „лишаване от свобода“ по отношение на Г.Х., причинил по непредпазливост смъртта на мъж и телесни повреди на две жени, настъпили при катастрофа

4 Октомври 2023 г.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Бургас бе наложено ефективно наказание от 4 години „лишаване от свобода“ по отношение на Г.Х. Той е подсъдим за това, че при управление на лек автомобил е нарушил правилата за движение по пътищата, което е довело до челен сблъсък с друг автомобил. В резултат от пътнотранспортно произшествие е починал 72-годишен мъж, чиято смърт е настъпила на 04.06.2022 година в болнично заведение. Настъпили са и четири отделни средни телесни повреди на жена, както и три отделни средни телесни повреди на друга жена.

Престъпното деяние е осъществено на 04.06.2022 година на пътя между градовете Бургас и Варна. То е квалифицирано по чл.343, ал.4, вр. ал.3, б. „б“, вр. ал.1, б. „б“, пр.2, и б. „в“, вр. чл.342, ал.1, пр.3, вр. чл.129, ал.2 от НК, вр. чл.42, ал.1, т.2, чл.42, ал.2, т.2, т.3 и чл.43, т.4 от ЗДвП.

По време на разследването е установено, че подсъдимият е управлявал лек автомобил, с който е бил с посока на движение от град Бургас към град Варна, в района на к.к. „Слънчев бряг“. Г.Х. е предприел маневра по изпреварване на друго превозно средство, навлизайки в лентата за насрещно движение. В този момент по нея се движил лек автомобил, управляван от пострадалия мъж, а в него са пътували и пострадалите жени. Превозното средство е било с посока на движение към град Бургас. В следствие от предприетата маневра, между дата автомобила в настъпил челен сблъсък, от който са последвали настъпилите смърт и телесни увреждания на пострадалите.

Подсъдимият е лишен и от право да управлява МПС за срок от 7 години.

Присъдата на Окръжен съд-Бургас, която е постановена по съкратеното производство, подлежи на обжалване пред Апелативния съд в града.