Съобщение

15 Декември 2015 г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

           

            Осъдиха двама причинили съвместно смъртта на жена по непредпазливост при катастрофа

        Върховният касационен съд потвърди Решение на Апелативен съд Бургас, с което е потвърдена осъдителна присъда на Окръжен съд-Сливен и определи окончателно наказание  от 2 години  „лишаване от свобода“ на Иван Димитров Анастасов за причинена смърт на Наталия Анастасова (негова съпруга) и средна телесна повреда на Андрей Петров Иванов  по непредпазливост – престъпление по чл. 343,ал.4, вр. ал. 3, б. „б“, вр. ал. 1, б.„б“, предл.2 и б. „в“ вр. чл.342, ал 1 от НК във вр. с чл.54 от НК. Изпълнението на наказанието е отложено за изпитателен срок от четири години.

       64-годишният мъж от Сливен е лишен от право да управлява МПС за срок от пет години.

       Със същата присъда е осъден и Андрей Петров Иванов, на когото е постановено наказание от три години „лишаване от свобода“ за причинена смърт на Наталия Анастасова и средни телесни повреди на Иван Димитров Анастасов по непредпазливост- престъпление по чл. 343,ал.4, вр. ал. 3, б. „б“, вр. ал. 1, б.„б“, предл.2 и б. „в“ вр. чл.342, ал 1 от НК във вр. с чл.54 от НК. Изпълнението на наказанието е отложено за изпитателен срок от пет години.

      Според съдебното решение, роденият през 1956г. в с.Кирилово, общ.Елхово мъж, е лишен от правото да управлява МПС за срок от три години.

      На 30 юни 2013г. в град Сливен на кръстовището на бул.„Хаджи Димитър“ и бул.„Христо Ботев“, осъденият Иванов нарушил правилата за движение по пътищата, като управляваният от него автомобил се е движел  с превишена скорост  от 93 км/ч., при пределно допустимата скорост за управление в населеното място - от 50 км/ч.

      В същото време и на същото място, при управление на лек автомобил  Иван Анастасов не е изпълнил задължението си да спре на знак „СТОП“ и да пропусне движещия се с предимство лек автомобил, управляван от Иванов.

       В резултат на допуснатите нарушения e настъпило пътнотранспортно произшествие, като двамата  осъдени са причинили смъртта на Наталия Анастасова (която е била в колата на своя съпруг). И двамата осъдени са си причинили взаимно средни телесни повреди.

       Решението на Върховния касационен съд е окончателно.

  

 

 

 

                                                      Пресцентър при Апелативна прокуратура -              

                                                                              Бургас