Две моторни превозни средства са иззети от водачите им след влезлите промени в Наказателния кодекс, касаещи наказателната отговорност на шофьорите, употребили алкохол или наркотични вещества

9 Август 2023 г.

Тежкотоварен камион и лек автомобил, управлявани от водачи употребили алкохол и наркотични вещества, са иззети от служителите на реда през последното денонощие. Превозните средства са обезпечени като доказателствени средства по досъдебни производства, образувани след влезлите в сила промени на Наказателния кодекс (НК), касаещи пияните и дрогирани шофьори. Данните бяха съобщени от районния прокурор на Бургас – Мария Маркова, старши комисар Калоян Калоянов – директор на ОД на МВР - Бургас и главен инспектор Пламен Николов – началник сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР - Бургас, по време на който бе обърнато превантивно внимание на обществеността в област Бургас за промените в наказателния закон.

Представителите на прокуратурата и полицията съобщиха, че камионът е бил управляван от лице, което е тествано с техническо средство за употреба на алкохол от полицейските служители. Пробата е отчела наличие на повече от три промила алкохол в кръвта. Лекият автомобил е бил иззет, след като пробата на водача за употреба на наркотични вещества е била положителна.

Прокурор Маркова и старши комисар Калоянов посочиха, че според новите промени в НК превозните средства на водачите, чиято проба е показала употреба на наркотични вещества и алкохол, с наличие повече от 1.2 промила в кръвта, ще бъдат изземани от полицейските служители. Те ще бъдат част от досъдебното и евентуалното съдебно производство до произнасяне на съда по виновността на привлеченото към наказателна отговорност лице. Ако лице е признато за виновно от съда за шофиране след употреба на алкохол или наркотици, но не е собственик на превозното средство, което е управлявало, то той ще трябва да заплати неговата левова пазарна равностойност в полза на държавата. Друга влязла в сила промяна в закона гласи, че ако водачите на моторни превозни средства, които вече са наказвани по административен ред за отказ да дадат проба за алкохол или наркотици и повторят този отказ пред органите на реда, ще могат да бъдат наказвани с „лишаване от свобода“ за срок до шест месеца и глоба.

Прокурор Маркова и старши комисар Калоянов посочиха, че точно 609 са досъдебните производства, образувани от началото на годината за шофьори, употребили алкохол или наркотици в област Бургас. Със сто досъдебни производства повече от същия период на 2022 година. Представителите на прокуратурата и полицията бяха категорични, че увеличавайки санкциите законодателят дава ясен сигнал за решителни действия срещу употребилите алкохол или наркотици водачи, още повече че този вид престъпления може да доведе и до много по-тежки резултати – включително и до смъртни случаи.