Над 50 ученици от две бургаски гимназии взеха участие в инициативата „Ден на отворени врати“ на Апелативна прокуратура - Бургас

18 Май 2023 г.

Над 50 ученици от ПГРЕ „Г.С. Раковски“ и ПГЧЕ „Васил Левски“ гостуваха в Апелативна прокуратура - Бургас и взеха участие в традиционната ежегодна инициатива „Ден на отворени врати“. Учениците, които са в 9-ти и 10-ти клас, бяха посрещнати от прокурор Валентина Маджарова – зам.-административен ръководител на Апелативна прокуратура - Бургас, която въведе гостите в съдебна зала. Там те видяха къде застава всяка от страните в едно съдебно заседание.

Прокурор Маджарова и гостите проведоха своеобразна дискусия, по време на която на подрастващите бе обяснено кои са съдебните инстанции, каква е ролята на всяка от страните в досъдебното и съдебно производство. Любопитството на учениците бе провокирано от различни примери на казуси, с които прокурор Маджарова се е сблъсквала в кариерата си на държавен обвинител.

Гостите отправиха въпроси, свързани с наказателната отговорност на непълнолетните. Изразиха любопитство към казуси, касаещи случаи с изнудване на техни връстници станали жертва на изнудване, по повод техни снимки или видеоклипове, качени в интернет пространството от недоброжелатели.

Учениците отправиха въпроси и за действията, които трябва да предприемат като жертви или свидетели на престъпления.

След като получиха отговор на въпросите си учениците посетиха кабинета на административния ръководител на Апелативна прокуратура - Бургас. Прокурор Любомир Петров също проведе кратка дискусия с тях, като им разясни какви резултати постигат прокуратурите в Апелативен район - Бургас. Разказа им и за най-тежките дела, по които се е явявал в съдебната зала.

По традиция прокурор Петров предостави възможност на всеки от гостите да облече прокурорска тога и да си направи снимка с нея. Учениците се снимаха и седнали в стола на административния ръководител, както и със самия него.

Всеки ученик получи и българската конституция лично подписана от апелативния прокурор на Бургас.