По обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Сливен бе наложено наказание от 6 години „лишаване от свобода“ по отношение на Г.К., подсъдим за причиняване по непредпазливост смъртта на полицейски служител, настъпила при ПТП

24 Януари 2023 г.

По обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Сливен бе наложено наказание от шест години „лишаване от свобода“ по отношение на Г.К. Той е подсъдим за това, че по непредпазливост е причинил смъртта на полицейски служител, изпълняващ служебните си задължения по обезпечаване на пътнотранспортно произшествие. Престъплението е осъществено на 02.12.2020 г. на път, намиращ се в землището на с. Радево, общ. Нова Загора. То е квалифицирано чл.343, ал.3, предл.1, б. „б“, предл.1, вр. чл.342, ал.1 от НК, тъй като деянието е извършено в пияно състояние и с превишена скорост.

По време на разследването е установено, че обвиняемият е управлявал автомобил със скорост от 109 км/ч при допустима за пътния участък от 90 км/ч. Г.К. загубил управление над автомобила и навлязъл в лентата за насрещно движение. Превозното средство се е завъртяло и се е блъснало е полицейски автомобил, паркиран за обезпечаване на ПТП, възникнало по-рано на този пътен участък. В същото време пострадалият се намирал зад полицейския автомобил, който след удара се придвижил назад и така ударил полицейския служител. Пострадалият е транспортиран до болнично заведение, където по-късно е починал. Установено е, че подсъдимият е управлявал автомобила с 0.75 промила на алкохол в кръвта.   

Присъдата на Окръжен съд - Сливен подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Бургас.