Районна прокуратура - Бургас задържа за срок до 72 часа И.Ч., обвинен в пречене на орган на власт и хулиганство, осъществено с използването на моторно превозно средство

14 Януари 2023 г.

Районна прокуратура  - Бургас задържа за срок до 72 часа И.Ч. Той е обвинен за това, че противозаконно е пречил на орган на властта  - полицейски служители, да изпълнят задълженията си по служба – да му извършат проверка във връзка с функциите им по опазване на обществения ред. Обвиняемият не е спрял на отправената му команда, след което се качил в автомобил и въпреки отправено му предупреждение потеглил в опит да избяга, предизвиквайки преследване с полицейски автомобили. Престъплението е осъществено на 12.01.2023 г. в гр. Бургас. То е квалифицирано по чл.270, ал.1 от НК.

И.Ч. е обвинен и за това, че при условията на съвкупност с горепосоченото деяние, при управление на автомобил, с посока на движение от гр. Бургас до с. Равадиново, общ. Созопол, е извършил действия, с които грубо е нарушил обществения ред, демонстрирайки явно неуважение към обществото. И.Ч. е управлявал превозното средство с превишена скорост, причинил е материални щети  и е създал предпоставки за причиняване на телесни повреди на други участници в движението.  Престъплението е осъществено на горепосочената дата. То е квалифицирано по чл. 325, ал.3, вр. чл.1, вр. чл.23, ал.1 от НК.

Предстои Районна прокуратура - Бургас да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на И.Ч.