Районна прокуратура - Бургас задържа за срок до 72 часа А.Д., обвинен в изнудване на 35-годишен мъж, придружено със заплаха за убийство

14 Януари 2023 г.

Районна прокуратура - Бургас задържа за срок до 72 часа А.Д. Той е обвинен за това, че с цел да принуди 35-годишен мъж да поеме имуществено задължение в размер на 50 000 лева, го е заплашил с противозаконно действие и тежки последици за пострадалия и негови близки. Престъплението е осъществено на 24.12.2022 г. в гр. Бургас. То е квалифицирано по чл. 213а, ал.2, т.ч, вр. ал.1 от НК.

По време на разследването е установено, че обвиняемият и пострадалият са се познавали от около една година. А.Д. е спечелил доверието на пострадалия, искайки му първоначално пари на заем, които е връщал. Постепенно е започнал да му иска парични суми, убеждавайки пострадалия, че той е обект на полицейска разработка и сумите са за хора, които е трябвало да го предпазят от евентуален арест. По досъдебното производство съществуват данни за предадена сума в размер на 186 000 лева. В края на мината година А.Д. е поискал сумата от 50 000 лева, заплашвайки 35-годишния мъж с тежки последици за него и близките му, дори и с убийство. А.Д. е задържан при проведена полицейска операция, след като е получил част от исканите 50 000 лева. 

Предстои Районна прокуратура - Бургас да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.