Изключителният мигрантски натиск бе основната тема в съвещание между ръководителите на Прокуратурата, полицията и ДАНС в Ямбол

11 Ноември 2022 г.

Изключително засиленият натиск от проитовозаконно преминаващи границата ни с Турция лица бе основната тема на регионално съвещание, проведено в гр. Ямбол по инициатива на прокурор Любомир Петров - административен ръководител на Апелативна прокуратура - Бургас.

Освен прокурор Петров в срещата участваха и Валентина Маджарова - зам.-административен ръководител на Апелативна прокуратура - Бургас, Дойчин Дойчев - административен ръководител на Окръжна прокуратура -Ямбол, Мина Грънчарова - административен ръководител на Районна прокуратура - Ямбол, старши комисар Добрин Димитров - директор на ОД на МВР - Ямбол и Иван Мартинов - директор на ТДНС - Ямбол.

По време на дискусията бяха набелязани конкретни мекри в работата по досъдебни производства срещу т. нар. ръководители на канали за противозаконно подпомагане на чуждите граждани да преминават и пребивават през територията на страната. Обсъдена бе и съвместената работа по престъпления, свързани с нападения на гранични полицаи и жандармеристи, охраняващи границата на страната.

По време на съвещанието бе направен и анализ на престъпността в региона като специално внимание бе обърнато на престъпленията, свързани със злоупотреба с европейски средства, както и на единични случай, касаещи телефонни измами  и битова престъпност.

Прокурор Любомир Петров заостри вниманието върху работата по превенция на престъпленията срещу непълнолетни и малолетни лица, с оглед нарастващата агресия по отношение на подрастващите в национален мащаб.