Районна прокуратура – Бургас задържа за срок до 72 часа майка и син, обвинени в противозаконно подпомагане на 61 чужди граждани да пребивават на територията на страната

3 Февруари 2022 г.

На 02.02.2022 г. Районна прокуратура – Бургас е привлякла в качеството на обвиняеми лицата Д. К. (49-годишна) и В. Н. (24-годишен) – майка и син, за извършено престъпление по чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 4 и т. 5, вр. с ал. 1 от НК, за това че на 01.02.2022 г., около 07:30 часа, в гр. Бургас, по бул. „3ахари Стоянов“, в посока към светофарното кръстовище за кв. „Горно Езерово“ и пътен възел „Юг“, с цел да набавят за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнали 61 чужденци – граждани на Афганистан, да пребивават и преминават в страната. В. Н. ги превозвал в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – товарен автомобил, собственост на И. Х., като деянието е извършено по отношение на повече от едно лице и по отношение на лица, ненавършили 16-годишна възраст.

Двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа. Според наблюдаващия прокурор, по делото е налице обосновано предположение за това, че обвиняемите са извършили тежко умишлено престъпление, в което са обвинени и съществува реална опасност същите да се укрият или да извършат ново престъпление.

Предстои наблюдаващият прокурор да внесе в Районен съд – Бургас искания за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо обвиняемите.