Районна прокуратура – Бургас протестира определение на съда, с което е наложена мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо И.С., обвинен в извършване на грабеж на 90-годишна жена

25 Ноември 2021 г.

Районна прокуратура – Бургас протестира определение на Районен съд – Карнобат, с което е наложена марка за неотклонение „домашен арест“ спрямо И.С. Той е обвинен за това, че противозаконно е отнел сумата от 620 лева от владението на 90-годишна жена, използвайки сила. Престъплението е осъществено на 12/13.11.2021 г. в с. Съединение, обл. Бургас. То е квалифицирано по чл.198, ал.1, вр. чл.20, ал.2 от НК, тъй като И.С. е действал като съизвършител заедно с И.Д.

По отношение на обвиняемия И.Д. е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“

По време на разследването е установено, че обвиняемите са проникнали в дома на пострадалата, която живеела самостоятелно. Избутали жената от леглото и й нанесли удари с ръце и крака по тялото.

Във внесения протест е посочено, че по отношение на обвиняемия И.С. най-адекватната мярка за неотклонение също е „задържане под стража“. Становището е мотивирано с високата обществена опасност на извършеното престъпление, което е извършено в тъмната част от денонощието с изключително агресивен подход по отношение на 90-годишната трудноподвижна жена, по отношение на която е упражнено физическо насилие.

Заседанието по внесения протест е насрочено за 26.11.2021 г. пред Окръжен съд – Бургас, който е компетентен да се произнесе по него.