По искане на Районна прокуратура – Айтос бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо две лица, отнели над 11 100 лева от възрастна жена, чрез измама по телефон

24 Ноември 2020 г.

По искане на Районна прокуратура – Айтос бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Петър Д. и Атанас Ж. Те са обвинени за това, че възбудили и поддържали в заблуждение 79-годишна жена и по този начин отнели от пострадалата сумата от 11 100 лева и 62 евро. Престъплението е осъществено на 19.11.2020 г. в град Айтос, обл. Бургас. То е квалифицирано по чл.210, ал.1, т.1 и т.2, вр. чл.209, ал.1 от НК.

Двамата мъже са арестувани в резултат на проведени оперативно-издирвателни действия от служители на отдел „Криминална полиция“ при ОД на МВР – Бургас. В операцията са участвали и полицейски служители от РУ – Айтос и РУ – Карнобат. 

По време на разследването е установено, че обвиняемите са се сговорили предварително да извършат измама по телефона. Свързали се с пострадалата и се представили за полицейски служители. По този начин я въвели в заблуждение и подвели да изтегли всичките си спестявания, за да им ги предаде. Така жената трябвало да спомогне за разкриване и залавяне на измамници. Пострадалата предоставила всичките си спестявания, поставяйки ги в дамска чанта, която оставила до контейнер за боклук, намиращ се до голям супермаркет в град Айтос. Така тя изпълнила указанията на мнимите полицейски служители и се отдалечила от чантата с парите. Обвиняемите са задържани в момент, в който прибират оставената от пострадалата сума. Установено е също така, че в домовете, обитавани от двамата обвиняеми, са открити вещи, които са отнети при други телефонни измами, осъществени в град Карнобат. Общата щета от телефонните измами, осъществени в двата града възлиза на над 95 000 лева.

Определението на Районен съд – Айтос подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Бургас.