По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Бургас бе наложено ефективно наказание от две години „лишаване от свобода“ спрямо Иван А., подсъдим за извършаване на хулигански действия, съпроводени със съпротива срещу полицейски служители

17 Ноември 2020 г.

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Бургас бе наложено ефективно наказание от две години „лишаване от свобода“ спрямо Иван А. Постановеното наказание е постигнато в рамките на проведено бързо производство.

Иван А. е подсъдим за това, че извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Деянието е съпроводено със съпротива срещу полицейски служители, изпълняващи задълженията си по опазване на обществения ред и се отличава с изключителен цинизъм и дързост. Престъплението е осъществено на 01.11.2020г. и 03.11.2020 г. пред детска градина в село Маринка, общ. Бургас. То е квалифицирано по чл.325, ал.2, вр. ал.1 от НК.  

По време на разследването е установено, че на първата посочена дата подсъдимият отправил заплашителни думи, изрази и обиди, насочени към случаен минувач. Направил същото и спрямо дошлите на място двама полицейски служители, крещейки заплашителни и нецензурни думи срещу тях. На втората посочена дата подсъдимият крещял заплашителни думи, изрази и обиди спрямо директорката и две учителки в детската градина. Иван А. се е съпротивил по време на ареста, обиждал, заплашвал, размахвал нож, дърпал и бутал полицейските служители, които изпълнявали служебните си задължения.

Установено е също така, че Иван А. е многократно осъждан. Една от присъдите спрямо него е постановена за извършено убийство на мъж от село Маринка, осъществено през 2009 година. Той е търпял ефективни наказания „лишаване от свобода“ до 2018 година.

Присъдата на Районен съд – Бургас може да бъде обжалвана пред Окръжния съд в града.