По искане на Районна прокуратура – Сливен бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 6 лица, обвиняеми по общо 4 отделни досъдебни производства за извършени кражби и грабежи

26 Юни 2020 г.

По искане на Районна прокуратура – Сливен бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 6 лица, обвиняеми по общо 4 отделни досъдебни производства за извършени кражби и грабежи.

По първото наказателно производство към наказателна отговорност е привлечен М. Асенов. Той е обвинен за това, че противозаконно е отнел чужда движима вещ – мобилен телефон (на стойност 280 лева) от владението на жена от град Сливен. Грабежът е осъществен на 15.06.2020 г. в град Сливен. Той е квалифициран по чл. 198, ал. 1 от НК.

Установено е, че телефонът е отнет от ръцете на пострадалата от обвиняемия, който използвал сила.

Определението на Районен съд – Сливен подлежи на обжалване пред Окръжния съд в града.

По второто досъдебно производство към наказателна отговорност  са привлечени Радко Н. и Асен Х. Те са обвинени за кражба на парична сума и цигари (всичко на обща сума от 205 лева) от владението на мъж от град Сливен. Престъплението е осъществено на 20.06.2020 г. в гад Сливен. То е квалифицирано по чл. 196, ал. 1, т. 2, вр. чл. 195, ал. 1, т. 5, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ и б. „б“ от НК, тъй като е извършено при условията на опасен рецидив по отношение и на двамата обвиняеми.

Определението на Районен съд – Сливен подлежи на обжалване пред Окръжния съд в града.

По друго наказателно производство към наказателна отговорност е привлечен Дамян В. Той е обвинен за това, че противозаконно е проникнал в жилището на 62-годишна жена, употребявайки сила.  Престъплението е квалифицирано по чл. 170, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

Той е обвинен и за това, че противозаконно е отнел сумата от  40 стотинки от 62-годишната жена, използвайки сила. Нанесъл удари с пръчка по тялото на жената и отнел стотинките от джобовете й. Престъпеното е квалифицирано по чл. 198, ал. 1 от НК.

Престъпните деяния са осъществени на 22.06.2020 г. в село Асеновец, община Нова Загора.

Определението  на Районен съд – Нова Загора подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Сливен.

По друго досъдебно производство към наказателна отговорност са привлечени Рашо С. и Кольо С. Те са обвинени за това, че противозаконно са отнели 20 броя релета и 2 броя трансформатори – маршрутно релейна централизация на ЖП гара Нова Загора. Обвиняемите са проникнали в сградата  чрез повреждане на прозорец. Престъплението е осъществено в периода от 19.06.2020 г. до 22.06.2020 г. в гр. Нова Загора. То е квалифицирано по чл. 196, ал. 1, т. 2, вр. чл. 195, ал. 1, т. 3, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 29, ал.1, б. „а“ и б. „б“ от НК, тъй като е извършено в съучастие и при условията на опасен рецидив.

Определението на Районен съд – Нова Загора подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Сливен.