По искане на Окръжна прокуратура – Сливен бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Велчо В., обвинен в палеж на къща

16 Март 2020 г.

По искане на Окръжна прокуратура – Сливен бе взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Велчо В. Той е обвинен за това, че е запалил къща. Престъпното деяние е извършено 07.03.2020 г. в с.Калояново, обл. Сливен. Подпаленият имот, който е на значителна стойност – около 3000 лева, е собственост на мъж от същото село. Пожарът е представлявал опасност за живота на дете на 3 години, което е било в подпалената къща (детето е останало невредимо). Престъпното деяние е квалифицирано по чл.330, ал.2, т.1, вр. ал.1, пр.1 от НК.

По време на разследването е установено, че обвиняемият е имал предходен конфликт със собственика на къщата, който е и изтъкнатия от него мотив да запали имота. За целта Велчо В. хвърлил горящ факел в къщата.

Според прокурора, налице е обосновано предположение за това, че Велчо В. е извършил престъплението, за което е обвинен. Представителят на държавното обвинение е категоричен, че Велчо В. би могъл да се укрие или да извърши ново престъпление.

Съдът прие мотивите на прокурора и задържа под стража обвиняемия.

Определението на Окръжен съд – Сливен подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Бургас.