По искане на Районна прокуратура – Бургас бе определена мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Асен П., обвинен в кражба

26 Февруари 2020 г.

По искане на Районна прокуратура – Бургас бе наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Асен П. Той е обвинен за това, че противозаконно е отнел крава от владението на жена. Кражбата е извършена на 26.12.2019 г. в гр.Бургас, кв. „Черно море“ (от частен стопански двор). Престъплението е извършено след разрушаване на преграда, която е била здраво направена за защита на имот. То е квалифицирано по чл.196, ал.1, т.2, вр. чл.195, ал.1, т.3, т.4, т.5, вр. чл.194, ал.1, вр. чл.20, ал.2, вр. чл.29, ал.1, б. „а“ от НК, тъй като деянието е извършено при условията на опасен рецидив.

Според прокурора, налице е обосновано предположение за това, че Асен П. е извършил престъплението, в което е обвинен. Представителят на държавното обвинение е категоричен, че Асен П. може да се укрие или да извърши ново престъпление. Прокурорът е подчертал, че обвиняемият е заподозрян за извършването на още няколко кражби, а самият той е изтърпял ефективно наказание „лишаване от свобода“, като е освободен от затвора само три месеца преди извършване на настоящото деяние.

Съдът прие мотивите на прокурора и задържа под стража  Асен П.

Определението на Районен съд – Бургас подлежи на обжалване пред Окръжния съд в града.