По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Ямбол бяха наложени три наказания от по шест години „лишаване от свобода“ спрямо трима братя, подсъдими за извършване на кражби

17 Януари 2020 г.

По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Ямбол бяха наложени три наказания от по шест години „лишаване от свобода“ спрямо Господин И., Тодор И. и Янко И. Те са подсъдими за това, че след като се сговорили предварително, действайки като съизвършители, отнели чужди движими вещи на обща стойност от 16 822 лева. Кражбите били извършени в периода от 10.10.2016 г. до 29.10.2016 г. Вещите са отнети от частни домове в селата Бояджик и Савино, които се намират на територията на област Ямбол. В имотите е прониквано, чрез използване на технически средства. Престъплението е извършено при условията на опасен рецидив по отношение и на тримата задържани. То се квалифицира по чл.196, ал.1, т.2, вр. чл.195, ал.1, т.3,4,5, вр. с чл.29, ал.1, вр. с чл.26, ал.1 от НК.

По време на разследването е станало ясно, че първата кражба е извършена на 10.10.2016 г. Тогава тримата братя се сговорили да извършат кражба в произволно избрана къща, намираща се в село Бояджик. В избрания имот проникнали, след като Господин И. разбил метална врата, посредством използване на кирка. Тримата подсъдими влезли в жилището и отнели хранителни продукти, алкохол, инструменти и пособия, пари и скъпоценности, всичко на обща стойност 15 139 лева. Втората кражба е извършена в село Савино на 29.10.2016 г. Подсъдимите проникнали в къща, която набелязали предварително. За целта разбили катинар, с който била заключена входната врата. Отнели техника, хранителни продукти и препарати, всичко на обща стойност 1683 лева. Вещите били пренасяни с помощта на каруца. Подсъдимите били задържани от полицейските служители, след като голяма част от откраднатото било открито в домовете, които обитавали.

Наказанията трябва да бъдат изтърпени при първоначален „строг“ режим в затвор.

Присъдата на Районен съд – Ямбол подлежи на обжалване пред Окръжния съд в града.