Окръжна прокуратура – Бургас предаде на съд Димитър А., обвинен в извършването на измама, кражба и използване на платежен инструмент без съгласие на притежателя му.

29 Юли 2019 г.

Окръжна прокуратура – Бургас предаде на съд Димитър А. Той е обвинен за това, че в началото на м. февруари  2016 г. в гр. Бургас, при условията на опасен рецидив, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил заблуждение у Нико П. – като му казал, че бащата на обвиняемия, който бил приятел с пострадалия, го изпратил, за да вземе инструменти, които трябвали на баща му, за да направи ремонт, което не било вярно и с това му причинил имотна вреда в размер на общо 480 лева – престъпление по чл.211, вр. чл.209, ал.1, вр. чл.29, ал.1, б.„а“ и „б“ от НК.

Той е обвинен и за това, че по същото време и на същото място, при условията на опасен рецидив, отнел чужди движими вещи – мобилен телефон и ръчен часовник, без съгласието на Нико П. и с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл.196, ал.1, т.1, вр.чл.194, ал.1, вр. чл.29, ал.1, б.„а“ и „б“ от НК.

Димитър А. е обвинен и за това, че на 05.02.2016 г.в гр. Бургас, при условията на продължавано престъпление, използвал платежен инструмент – банкова карта, издадена на името на Нико П., без съгласието на титуляра (общо 10 пъти), като всички деяния са извършени на един и същи банкомат – престъпление по чл.249, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК.

Обвиняемият Димитър А. е осъждан многократно. В началото на м.февруари 2016 г. отишъл в дома на пострадалия, тъй като знаел, че той и бащата на обвиняемия са добри приятели. Димитър А. поискал от Нико П. инструменти – под предлог, че трябват  на баща му за ремонт, което не било вярно. Нико П. отишъл до коридора, за да вземе исканите инструменти и така оставил Димитър А. сам в стаята. Обвиняемият се възползвал от това и решил да открадне намиращите се в помещението вещи (мобилен телефон, ръчен часовник и банкова карта). След това, обвиняемият отишъл в коридора и взел инструментите от Нико П. След като взел инструментите, Димитър А. напуснал жилището на пострадалия и се разпоредил с тях, както и с останалите откраднати вещи в свой интерес. С банковата карта направил поредица неуспешни опити да изтегли пари от банкомат. 

Окръжен съд – Бургас е насрочил заседанието си за 30.07.2019 г.