По внесено искане на Районна прокуратура Елхово, съдът определи постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на турски гражданин, обвинен затова че в нарушение на Валутния закон, не е декларирал пред митническите власти над 267 000лв.

28 Декември 2018 г.

По внесено искане на РП-Елхово, районният съд в града определи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ на турския гражданин Али К. Той е обвинен за това, че на 23.12.2018г. около 18.20 часа на ГКПП Елхово от Република България за Република Турция на трасето за обработка на изходящи леки автомобили и автобуси -посредством лек автомобил марка „Фолксваген“, не е изпълнил задължението за деклариране пред митническите органи на Р.България на парични средства – сумата от 136 600 евро, равняваща се на 267 166лв., с цел пренасяне на паричните средства през границата на страната с Р.Турция, която е външна граница за ЕС, с което нарушил Валутния закон, като стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери – престъпление по чл.251 ал.І от НК.

За това умишлено престъпление е предвидено наказание   „лишаване от свобода“  до 5г. или „глоба“ в размер на една пета от стойността на предмета на престъплението и отнемане на същия в полза на държавата.

Според наблюдаващия прокурор, налице е реална опасност обвиняемият да се укрие.

Съдът прие аргументите на прокурора и определи постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ за обвиняемия Али К.

Определението на РС-Елхово може да бъде обжалвано пред ОС-Ямбол.