Районна прокуратура – Ямбол се самосезира по журналистически материали и разпореди проверка, която да установи дали от пациентите на здравно заведение в гр. Ямбол е събирана застрахователна такса от по 30 лв.

16 Май 2018 г.

След приключване на проверката, събраните материали трябва да бъдат предоставени на наблюдаващия прокурор, за да предприеме той последващи действия.  

Районна прокуратура – Ямбол се самосезира по журналистически материали и разпореди проверка, която да установи събирана ли е застрахователна такса от пациенти на здравно заведение в гр. Ямбол и ако това се е случвало дали е било правомерно.  Проверката ще бъде извършена от служители на ОД на МВР – Ямбол в срок от 30 дни.

Ще бъдат взети сведения от ръководствата на здравното  заведение и на застрахователното дружество, които да установят извършвана ли е застрахователна дейност в здравното заведение, от кога, разполага ли застрахователното дружество с офис в болничното заведение, сключен ли е договор между двете дружества за такива услуги, от кого са сключвани застраховките, постъпвали ли са в здравното заведение парични средства   от пациенти по застраховка „Застраховка при заболяване по време на болнично лечение“, ако са постъпили в какъв размер. Ще бъдат изискани всички документи съотносими  с целта на проверката и ще бъдат снети сведения от всички заинтересовани лица.

След приключване на проверката, събраните материали трябва да бъдат предоставени на наблюдаващия прокурор, за да предприеме той последващи действия.