По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Сливен съдът наложи ефективно наказание от 4г. „лишаване от свобода“ на Младен П., който извършил грабеж в условията на опасен рецидив

17 Октомври 2017 г.

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Сливен съдът наложи ефективно наказание от 4г. „лишаване от свобода“ на Младен П. (на 48 г. от гр. Нова Загора). Той е подсъдим за това, че на 13.06.2017г. в гр. Нова Загора, при условията на опасен рецидив, в съучастие с Ганиме А., като съизвършител, отнели чужди движими вещи – мъжки кожен портфейл  и намиращите се в него лични вещи на обща стойност  над 356 лв. от владението на 73 –годишен мъж от гр. Нова Загора, с намерението противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила – престъпление по чл.199, ал.1, т.4, вр. чл.198, ал.1, предл.1, вр. чл.20, ал.2, вр. чл.29, ал.1 б. „а“ от НК.

Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор.

Със същата присъда е наложено наказание и на Ганиме А. ( на 25г. от гр. Нова Загора). Тя е осъдена на 2г. „лишаване от свобода“, като изтърпяването на наказанието е отложено с изпитателен срок от 5г.  Ганиме А.е подсъдима за горепосоченото престъпление, което извършила в съучастие с Младен П., но при нея не е налице фактът, че тя го е извършила в условията на опасен рецидив, което налага и различна правна квалификация – престъпление по чл.198, ал.1, предл.1. вр. чл.20, ал.2 от НК.

Грабежът е извършен на горепосочената дата  в градския парк в гр. Нова Загора. Пострадалият току що бил взел своята пенсия от пощенския клон в града. Той бил подмамен от Ганиме А., а Младен П. го издебнал в гръб, хванал го за ръцете и го съборил на земята, като за целта използвал сила. Тогава Ганиме А. взела портфейла и двамата с Младен П. избягали. Подсъдимите са задържани на следващия ден от полицейските служители.

Присъдата на Окръжен съд – Сливен може да бъде обжалвана пред Апелативен съд –Бургас.