Потвърдиха ефективното наказание на извършител на грабеж над жена в първия ден на Новата година

31 Август 2017 г.

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Бургас Апелативният съд в града наложи ефективно наказание в размер на 5 г. и 8 м. „лишаване от свобода“ на Стефан С. ( на 33г. от гр. Бургас). Той е подсъдим за това, че на 01.01.2017г. в гр. Бургас, ж.к. „Лазур“, е отнел чужди движими вещи на обща стойност 906 лв. от собственика им Красимира Х. с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила, а деянието е извършено в условията на опасен рецидив – престъпление по чл. – 199, ал.1, т.4, ер. чл.198, ал.1, вр. с . чл.29, ал.1, б „а“ от НК.

Наказанието ще бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим.

Припомняме, че по-рано през годината, Окръжният съд в Бургас наложи същото наказание на подсъдимия, като заседанието бе проведено по реда на съкратеното следствие. Сега наказанието е потвърдено и от по-висшата съдебна инстанция.

Грабежът е бил извършен малко след 21.30 ч. на горепосочената дата. Красимира Х. вървяла към дома си, като бил следвана от подсъдимия, който бил под влиянието на алкохола. Наближавайки детската площадка го блок 76 в ж.К. „Лазур“, където било тъмно и нямало хора, подсъдимият побягнал, настигнал свидетелката, ударил я в гръб, с което я съборил на земята по колене. Започнал да дърпа дамската чанта от рамото на пострадалата. Дръжката на чантата се скъсала  и подсъдимият побягнал с нея.

Пострадалата сигнализирала незабавно полицейските служители, които малко по-късно задържали подсъдимия.

Присъдата на Апелативен съд – Бургас подлежи на обжалване пред ВКС.