Главният прокурор Сотир Цацаров, Апелативният, Окръжният и Районният прокурор на Бургас и Районният прокурор на Несебър обсъдиха мерки, които да бъдат предприети за превенция на престъпността в региона

23 Май 2017 г.

Анализ на криминогенната обстановка в Бургас и региона, определяне на рисковите места и мерки, които да бъдат предприети, за да бъде гарантирана безопасността, както на българските граждани, така и на чуждестранните туристи обсъдиха по време на съвещание днес г-н Сотир Цацаров – Главен прокурор на РБ, г-н Борислав Сарафов – Заместник Главен прокурор на РБ, г-жа Румяна Арнаудова - ръководител на СЗО „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура, г-н Любомир Петров – Административен ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас, г-жа Калина Чапкънова – Административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас, г-н Иван Кирков – Административен ръководител на Районна прокуратура – Бургас и г-жа Радост Бошнакова – Административен ръководител на Районна прокуратура – Несебър.

Домакин на срещата бе Апелативна прокуратура – Бургас. Присъстваха и г-н Младен Маринов - Главен секретар на МВР, както и старши комисар Калоян Калоянов – Директор на ОД на МВР – Бургас.

По-късно през деня, представителите на прокуратурата посетиха сградата на ОД на МВР – Бургас, където участваха на среща с Министъра на вътрешните работи и Министъра на туризма.

На специален брифинг последвал двете събития, Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че основна цел е да се гарантира безопасността на летовниците.

„Целта ни е да направим така, че да няма спорове за парко или нарко- място в к.к.Слънчев бряг, както това се случи през миналогодишния летен сезон“ коментира Главният прокурор. Той разясни, че Прокуратурата самостоятелно изготвя анализ на районите с престъпност в страната и добави, че данните не се различават с много от тези на МВР, които определят Бургас, като най-престъпният регион в страната. Г-н Цацаров добави, че за съжаление остава проблема с непълната кадрова обезпеченост на районната прокуратура в Несебър.

„Щатът в районната прокуратура в Несебър е за 9 прокурори, а заетите работни места там са 6. Условията за работа в летния сезон там са изключително натоварени поради концентрацията на криминално проявени лица, предизвикана от разгара на туристическия сезон. Отделно от това битовите условия за работа са изключително лоши. Предстои Прокуратурата да се премести в нова сграда но това все още не е факт. Законът не ни позволява да командироваме прокурори на незаетите щатове. Тези факти правят районната прокуратура в Несебър, най-нежеланото място за работа в цялата страна“.

След срещата, стана ясно и че над 100 полицаи ще бъдат командировани в Слънчев бряг през идният летен сезон, като общата им бройка ще достигне близо 900. Сред тях и служители на реда от страни като Чехия, Румъния и Полша. Обсъден бе и контролът и работата в пропускателните пунктове в региона.