Окръжна прокуратура Ямбол повдигна обвинение и внесе искане за налагане на постоянна мярка за неотклонение на Димитър М. от гр.Ямбол за това, че през м.ІV.2017г. в гр.Ямбол придобил и държал с цел разпространение високорисково наркотично вещество

3 Май 2017 г.

През м.ІV.2017г. в РУП Ямбол е започнало разследване по досъдебно производство срещу неизвестен извършител, за това, че през м.ІV.2017г. в гр.Ямбол без надлежно разрешително придобил и държал до 27.04.2017г. с цел разпространение на високорискови наркотични вещества – метаамфетамин и марихуана, като части от високорисковите наркотични вещества продал на трети лица – престъпление по чл.354а ал.І от НК.

При проведеното разследване е установен извършителят на деянието – Димитър М. на 29г. от гр.Ямбол.

В хода на проведеното до настоящият момент разследване, по досъдебното производство са събрани достатъчно доказателства, сочещи на авторството на Димитър М.  в извършване на инкриминираното деяние.

С постановление от 28.04.2017г. е повдигнато и предявено обвинение срещу лицето за осъществен престъпен състав по чл.354а ал.І от НК.

За това тежко умишлено престъпление е предвидено наказание  от 2 година до 8 години „лишаване от свобода“, „глоба“ от 5 000лв. до 20 000лв. 

Т.к. обвиняемото лице е многократно осъждано, като е търпяло и ефективни наказания „лишаване от свобода“, включително и за подобни престъпления, Окръжна прокуратура Ямбол е постановила задържане за срок от 72ч. на обвиняемия.

С Определение от 29.04.2017г., по внесено искане от ОП-Ямбол, Окръжният съд в града е наложил постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Определението на ОС-Ямбол може да бъде обжалвано пред Апелативен съд Бургас.