Районна прокуратура Бургас привлече към наказателна отговорност Николай Д. и непълнолетния Иван А. и двамата от с.Ново Паничарево Обл.Бургас, за извършен грабеж на възрастна жена

21 Март 2017 г.

Ден след извършеното тежко умишлено престъпление – на 16.03.2017г., Районна прокуратура Бургас привлече към наказателна отговорност Николай Д.  на 20г. от с.Ново Паничарево и Иван А. на 17г. от същото село, неосъждани, за това, че на 15.03.2017 год. в с.Ново Паничарево, общ.Приморско, обл.Бургас, от къща, находяща се на ул.„Искър“, в съучастие като съизвършители, като Иван А. е бил непълнолетен, но е разбирал свойството и значението на деянието и могъл да ръководи постъпките си,  отнели чужди движими вещи – 1бр.  портмоне на стойност 5 /пет/лв., ведно със  сумата от 60.00 лева - всичко на обща стойност 65  лева  от владението и без съгласието на собственика - С.Б., с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила /натискали  устата и носа й с ръка/ и употребили заплаха - „Щом нямаш ще те гръмна“, както и  поставили пострадалата  в беззащитно състояние, като я съборили и притиснали към пода на стаята, със затисната  уста и нос с ръка - престъпление по чл.198  ал.ІV  вр. ал.І, вр. чл.20 ал.ІІ от НК, а за непълнолетния обвиняем и във вр. с чл.63 ал.І т.3 от НК.

По предложение на разследващия полицай, в рамките на провеждащото се бързо полицейско производство, спрямо обв.Николай Д. е наложена мярка за неотклонение “Подписка“, а за непълнолетния обв.Иван А. - мярка за неотклонение  „Под надзора на родител“. Спазването на задължението по така определените мерки за неотклонение ще бъде контролирано от структурите на МВР.

И двамата обвиняеми, в присъствието на назначения им служебен защитник, са дали подробни обяснения по случая, като са възстановили изцяло причинената с престъплението материална щета.

По делото предстои извършване на допълнителни действия по разследване, които ще приключат в рамките на седем дни.

За извършеното тежко умишлено престъпление против собствеността, законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 3г. до 10г., като при непълнолетие на извършителя това наказание е редуцирано в размер до 3г. „лишаване от свобода“.