Окръжна прокуратура –Бургас протестира два съдебни акта, чрез които е постановено условно предсрочно освобождаване от затвора на Петър Петров и Иван Стаматов, осъдени за тежки умишлени престъпления

25 Ноември 2016 г.

       Днес, 25.11.2016г. Окръжна прокуратура –Бургас внесе в съда два частни протеста срещу определения на Окръжен съд –Бургас, с които е постановено условното предсрочно освобождаване от  бургаския затвор на лишените от свобода Петър Петров и Иван Стаматов. И двамата са осъдени за извършени тежи умишлени престъпления.

        По отношение на осъдения Стаматов, прокурорът е мотивирал своя протест с  фактите, че остатъкът от наказанието, който не е изтърпян е особено голям  - две години. Стаматов е бил много малко време трудово ангажиран в затвора, което е още едно от условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да има условно предсрочно освобождаване. Стаматов е неграмотен и не е пожелал да се образова, въпреки предоставената му възможност за това.

       Стаматов търпи присъда  от 10 г. „лишаване от свобода“ за убийство.

       По отношение на осъдения Петров, прокурорът е мотивирал своя протест с фактите, че остатъкът от наказанието, който не е изтърпян е също особено голям – приблизително 2г. и 10 м. Лишеният от свобода не е посещаван от свои близки в затвора и не е запазил предишните си социални контакти, което сочи за лоши възможности за ресоциализация. Осъденият Петров е бил и сравнително малко време трудово ангажиран в затвора.

       Петър Петров излежава присъда от 17 г. „лишаване от свобода“ за блудство и убийство на дете.

       Очаква се Апелативен съд –Бургас да насрочи съдебните заседания.