По искане на Окръжна прокуратура –Сливен съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обв. Николай Ч. и „домашен арест“ спрямо неговата съпруга обв. Минка Ч., които разпространявали дизайнерска дрога на малолетни лица

18 Ноември 2016 г.

По искане на Окръжна прокуратура –Сливен съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Николай Ч. Той е обвинен за това, че на 21.09.2016 г. в гр. Сливен, в съучастие със съпругата си Минка Ч., като съизвършител, без надлежно разрешително държал с цел разпространение, високорисково наркотично вещество – 10,236 грама метамфетамин- престъпление по чл.354а, ал.1 изр.1 алт.1 предл.4, вр. чл.20, ал.2 от НК.

 

         За същото престъпление съдът е определил мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо Минка Ч.

 

Наказанието, което е предвидено за това престъпление, е „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и „глоба“ в размер на от 5 000 лв. до 20 000 лв.

 

Двамата обвиняеми са арестувани при извършено претърсване и изземване, както  и личен обиск, в условията на неотложност на адрес в гр. Сливен, за който са получени данни, че живеещите там държат и разпространяват на малолетни лица (10-годишни) дизайнерска дрога. На мястото е открита част от горепосоченото количество наркотично вещество (разделено на топчета, които били увити в алуминиево фолио) и сумата от 156 лв. При личния обиск на Минка Ч., в сутиенът й, е открита останалата част от горепосоченото наркотично вещество и сумата от 910 лв.

 Според прокурора събраните доказателства сочат, че са налице достатъчно такива, който доказват участието на обвиняемите  в деянието, за което са им повдигнати обвинения. Той е категоричен, че обстоятелството, че обвиняемите разпространяват  наркотични вещества на малолетни лица, ги характеризира като хора с висока степен на обществена опасност.

Съдът прие мотивите на прокурора.

Определенията на Окръжен съд-Сливен  могат да бъдат обжалвани пред Апелативен съд-Бургас.