Окръжен съд Сливен одобри внесено споразумение, с което обвиняемият Димитър Илков Христов се признава за виновен за извършен грабеж в условието на опасен рецидив

2 Август 2016 г.

На 02.08.2016 год. Окръжен съд – Сливен одобри, като непротиворечащо на закона и морала,  внесеното от Окръжна прокуратура – Сливен споразумение, с което обвиняемият Димитър Илков Христов на 34 г., осъждан, безработен, от същия град се е признал за виновен в това, че на 14.07.2016 год. в гр. Сливен, в условията на опасен рецидив, отнел чужди движими вещи – дамска чанта с две прегради с ципове, очила с диоптър, портмоне, кутия с цигари, работна манта, мобилен телефон марка „Нокиа 2690“ и парична сума в размер на 4 лв., всичко на обща стойност 90,15 лв., от владението на Б. П. Д., без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила – престъпление по чл. 199 ал. 1 т. 4 вр. чл. 198 ал. 1 пр. І-во вр. чл. 29 б. „а“ и б. „б“ от НК.

Обвиняемото лице е възстановило изцяло причинените с престъплението материални щети.

За това тежко умишлено престъпление, законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 5 г. до 15 г., като обв. Христов е приел да му бъде наложено наказание при условието на чл. 55 ал. І т. 1 от НК, а именно – „лишаване от свобода“ в размер на 3 г. при първоначален „строг“ режим в затворническо общежитие.

Определението на Окръжен съд – Сливен, с което е одобрено споразумението е окончателно, има силата на влязла в законна сила осъдителна присъда и не подлежи на обжалване.