Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт за умишлено убийство на В. Д.

7 Юли 2023 г.

        Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу обвиняемата И. С. за умишлено убийство на В. Д., извършено по особено мъчителен за пострадалата начин и с особена жестокост (чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 2 и 3, вр. чл. 115 от НК).

        Според обвинителния акт до 18.10.2022 г. обвиняемата И. С. живеела заедно с приятеля си. През този период употребявала марихуана и други наркотици и проявявала агресия както към приятеля си, така и към неговата майка. Поради това приятелят на обвиняемата провел разговор с нейната баба  В. Д. и на 18.10.2022 г. завел И. С. в дома на В. Д. Бабата на обвиняемата не одобрявала употребата на наркотици и поведението на своята внучка, а последната поради това таила чувство на омраза към баба си.

        Вечерта на 19.10.2022 г. двете били сами в жилището на В. Д. С намерението на убие баба си, която стояла изправена в едно от помещенията, обвиняемата взела кухненски нож с дължина на острието 12 см и нанесла с него общо 54 прободно-порезни рани в областта на главата и тялото на пострадалата, 6 от които засегнали жизненоважни органи. През това време пострадалата била в съзнание и изпитвала болка и страдание при всеки удар. Нараняванията довели до остра кръвозагуба, в резултат на която настъпила смъртта на В. Д. След като умъртвила В. Д., обвиняемата напуснала жилището в 05:14 ч. на 20.10.2022 г.

        От заключенията на назначите в хода на досъдебното производство тройна и петорна комплексни съдебнопсихиатрични и психологични експертизи се установява, че И. С. е могла да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.   

        Обвиняемата е с мярка за неотклонение задържане под стража.

        Разследването по случая е проведено от СДВР под ръководството и надзора на СГП.

 

https://prb.bg/sgp/bg/news/60933-pod-rakovodstvoto-i-nadzora-na-sofiyska-gradska-prokuratura-se-vodi-razsledvane-

https://prb.bg/sgp/bg/news/61101-po-iskane-na-sgp-e-vzeta-myarka-za-neotklonenie-%E2%80%9Ezadarzhane-pod-strazha%E2%80%9C-spryamo

 

        Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото.