По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП), Софийски градски съд (СГС) призна за виновен подсъдимия А. Г. за умишлено убийство и му наложи наказание 18 години лишаване от свобода.

Обвинителният акт е внесен в съда от СГП на 27.01.2023 г. Разследването по случая е проведено от СДВР под ръководството и надзора на СГП.

Подсъдимият А. Г. е предаден на съд за това, че на 09.01.2022 г., около 22:40 ч., в гр. София, ж.к. „Люлин“, умишлено умъртвил И. И. чрез намушкване с нож, проникващо в гръдния кош, засягащо белия дроб и сънната артерия, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за пострадалия и по хулигански подбуди.

https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/62763-sofiyska-gradska-prokuratura-vnese-obvinitelen-akt-sreshtu-d.-g.-za-ubiystvoto-n

https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/55851-sadat-uvazhi-iskane-na-sgp-za-nalagane-na-myarka-za-neotklonenie-%E2%80%9Ezadarzhane-pod

https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/55735-sofiyska-gradska-prokuratura-povdigna-obvinenie-i-postanovi-zadarzhane-za-srok-d

Подсъдимият е извършил убийството в изпитателния срок на предходното му осъждане.

С присъда от 17.04.2024 г. СГС призна подсъдимия за виновен в извършване на престъплението, като прие, че е налице един от двата квалифициращи признака, а именно хулигански подбуди.

СГС наложи на подсъдимия наказание лишаване от свобода за срок от 18 години и определи първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието. Приведе в изпълнение предходната присъда от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода.

Първоинстационната присъда на СГС не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Апелативен съд – София.