СГП проведе работна среща „Актуални проблеми на стационарната психиатрична помощ“

29 Януари 2024 г.

Днес, 29.01.2024 г. Софийска градска прокуратура (СГП) организира и проведе Кръгла маса на тема „Актуални проблеми на стационарната психиатрична помощ“. На срещата бяха предоставени резултати от приключила проверка, извършена съвместно с Главна дирекция „Национална полиция“ и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ под ръководството на СГП във връзка с данни за системни нарушения в лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ.

https://prb.bg/sgp/bg/news/66465-pressaobshtenie

https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/67312-sofiyska-gradska-prokuratura-izvarshva-proverka-na-lechebnite-zavedeniya%2C-predos

Срещата откри Илиана Кирилова – административен ръководител-градски прокурор на СГП.

Резултати от извършената проверка предостави Десислава Петрова – заместник административен ръководител на СГП. Участие в дискусията взеха проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването, заместник-министър на здравеопазването доц. Петко Стефановски, Деница Сачева – председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика и председател на Временната комисия на Народното събрание за защита на правата на психичноболните, Иванка Динева – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, представители на Главна дирекция „Национална полиция“, д-р Цветеслава Гълъбова – директор на Държавна психиатрична болница Св. Иван Рилски, Катя Христова – началник на кабинета на Омбудсмана, членове на Съюз на съдиите в България, представител на Български хелзинкски комитет и други неправителствени организации и др.

На срещата беше проведен конструктивен диалог, бяха изслушани всички гледни точки, бяха взети решения и се постигна съгласие днешната среща да даде началото на бъдещи действия, регулярни такива срещи и действия по предложенията на всички присъстващи и имащи отношения по проблемите в стационарната психиатрична помощ.