Под надзора и ръководството на Софийска градска прокуратура продължава разследването по делото за ръководене и участие в ОПГ, каналджийство и причиняване на смърт на 18 граждани на Ислямско емирство Афганистан

5 Юни 2023 г.

          Софийска градска прокуратура (СГП) наблюдава разследването по досъдебно производство, възложено на следовател от Национална следствена служба (НСлС), по което са привлечени като обвиняеми шест лица за ръководене и участие в организирана престъпна група и каналджийство, както и за причиняване на смъртта на 18 лица, граждани на Ислямско емирство Афганистан.

          Спрямо всеки от шестимата обвиняеми по искане на СГП Софийски градски съд взе мярка за неотклонение „задържане под стража“:

 

https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/63103-sgp-privleche-6-obvinyaemi-za-rakovodene-i-uchastie-v-opg%2C-za-kanaldzhiystvo-na-

https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/63111-pressaobshtenie

https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/63125-po-iskane-na-sgp-e-vzeta-myarka-za-neotklonenie-%E2%80%9Ezadarzhane-pod-strazha%E2%80%9C-spryamo

https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/63439-po-iskane-na-sgp-e-vzeta-myarka-za-neotklonenie-%E2%80%9Ezadarzhane-pod-strazha%E2%80%9C-spryamo

 

          Днес, 05.06.2023 г., в Софийска градска прокуратура е получено писмено уведомление от директора на МЦ към ОСИН-София, че задържаният под стража обвиняем Т. Т. е починал на 03.06.2023 г. в следствения арест. Според съобщението в 11:02 ч. е повикан екип на ЦСМП, тъй като Т. Т. се е оплакал от болки в гърдите. Констатирана е висока стойност на артериалното налягане, но без ЕКГ промяна. Дадена е терапия. В 15:00 ч. Т. Т. е намерен паднал на пода на килията. Пристигналият екип на СМП в 15:12 ч. е констатирал смъртта му.

          Образувано е отделно досъдебно производство за престъпление по чл. 123 от НК, в рамките на което ще се установи каква е причината за смъртта на Т. Т. и има ли проявено незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, в следствие на което да е настъпил леталният изход. Делото за престъпление по чл. 123 от НК е започнато в условията на неотложност от следовател към следствения отдел на СГП и ще се провежда под ръководството и надзора на прокурор в СГП.

          Междувременно разследването по делото за организирана престъпна група, каналджийство и за причиняване на смъртта на 18 афганистански граждани, продължава под ръководството и надзора на СГП.

          В хода на разследването е установена самоличността на осемнадесетте починали афганистански граждани. За целта са били извършени разпознавания от страна на роднините на предоставени снимки на труповете, лицево-идентификационни експертизи и ДНК-експертизи.

          Със съдействието на Посолството на Ислямска република Афганистан в гр. София са установени наследниците на починалите лица и същите са  надлежно уведомени за правата си в наказателното производство.

          По делото са представени документи, видно от които посланикът на Ислямска република Афганистан в Република България упълномощава представител на Спешна помощ Турция да движи всички въпроси от освобождаването на тялото на починалите от КСМД – УМБАЛ „Александровска“ – София до транспортирането им до международно летище в Истанбул, Република Турция, откъдето с полет на държавната авиолиния „Ариана“ да лети до Афганистан.

         Към момента СГП е освободила тленните останки на всички 18 починали афганистански граждани и същите са предадени по описания ред.