По искане на СГП е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо В. Х., задържан в Гърция за трагедията с мигранти в Локорско

9 Март 2023 г.

По искане на Софийска градска прокуратура (СГП) Софийски градски съд (СГС) взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо В. Х., обвинен за това, че от неустановена дата през месец януари 2022 г. до 17.02.2023 г. на цялата територия на Република България, е участвал в организирана престъпна група – структурирано трайно сдружение на повече от три лица, съставено с цел да се извършват съгласувано в страната престъпления по чл. 280 от НК и по чл. 281 от НК, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години, като групата е създадена с користна цел (получаване на доходи от престъпна дейност) на територията на гр. София и страната  - престъпление по чл. 321, ал. 3, т. 2, вр. ал. 2 от НК.

Обвиняемият В. Х. беше задържан на 19.02.2023 г. в Република Гърция въз основа на издадена от СГП Европейска заповед за арест.

На 08.03.2023 г. той беше екстрадиран в Република България.

Съдът намери за основателно искането на прокурора и прие, че са налице достатъчно доказателства, които водят до извод за обосновано предположение за авторството на престъплението, за което е привлечен обвиняемият. Съдът намери и, че е налице реална опасност от извършване на друго престъпление, поради което определи като подходяща най-тежката мярка за неотклонение.  

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд.