Продължава разследването за престъпление по чл. 124 от НК, като СГП съвместно с МВР и в рамките на правомощията им ще направят всичко необходимо за провеждане на обективно, всестранно и пълно разследване и за осигуряване на точното спазване на законите на Република България

10 Октомври 2022 г.

          Във връзка с разследването по случая със смъртта на таксиметров шофьор вечерта на 08.10.2022 г. в столичния квартал „Разсадника-Коньовица“, за което уведомихме обществеността с прессъобщения:

https://prb.bg/sgp/bg/news/60550-pressaobshtenie-na-sofiyska-gradska-prokuratura

https://prb.bg/sgp/bg/news/60551-sgp-privleche-obvinyaem-i-go-zadarzha-za-srok-do-72-chasa-vav-vrazka-s-nastapila

          Софийска градска прокуратура (СГП) информира следното:

          Обвинението, повдигнато на Й. И. на 09.10.2022 г., му е предявено и в присъствието на защитници той е дал обяснения. В изпълнение на дадените от прокурор в СГП указания разследващ полицай към 03 РУ-СДВР е извършил освидетелстване на обвиняемия, при което са документирани нараняванията по тялото му. СГП е дала указания да бъде назначена съдебномедицинска експертиза на обвиняемия, което предстои да бъде изпълнено от органите на МВР. От обвиняемия са снети и образци за сравнително изследване с негово съгласие.

          Към този момент не е готова съдебномедицинската експертиза на починалия, която следва да даде предварително заключение относно причината за смъртта му. Тя е назначена в първия ден от разследването – 08.10.2022 г.  

          СГП е възложила е на МВР да установи дали има камери не само в района на инцидента, но и по посоката на движение на автомобилите, което към момента органите на МВР изпълняват.

          Разпитани са 17 свидетели, които са възприели различни моменти от инцидента. Приложени са докладни записки относно проведените ОИМ, включително относно лицата, с които са проведени беседи с цел установяване на свидетели. 

          Извършен е оглед на местопроизшествие, при който са иззети следи. Предстои извършването на съответните експертизи за тяхното изследване.

          Протоколът от проведеното претърсване на лек автомобил е одобрен от Софийски градски съд по искане на СГП.

          От проведеното до момента разследване се установява следната фактическа обстановка:

          На 08.10.2022 г. около 18:30 часа лек таксиметров автомобил, управляван от починалия Х. Й., се движи в посока обратна на посоката за движение по ул. „Рибен буквар“ в столичния ж. к. „Разсадника-Коньовица“. По ул. „Хъшове“, перпендикулярна на ул. „Рибен буквар“, се движи автомобил, управляван от приятелката на обвиняемия Й. И., в който на пасажерското място пътува обвиняемият Й. И. Двата автомобила се засичат и спират. Починалият и обвиняемият слизат от автомобилите и между тях възниква вербално пререкание по повод правилата за движението по пътищата. Спречкването прераства във физическа агресия, като показанията на свидетелите не са еднопосочни по отношение на размяната на удари и по отношение на това кой от двамата първи нанася удар на другия. Физическата саморазправа е преустановена, като има показания, че това е станало, тъй като приятелката на обвиняемия е извикала полиция. Обвиняемият и починалият шофьор на такси се върнали по колите си, но след малко сбиването е било възобновено. Част от свидетелите заявяват, че са видели как водачът на таксито набира някого по телефона и след малко пристигат трима мъже, които заедно с таксиметровия шофьор започват да бият обвиняемия. Други свидетели, напротив, твърдят, че обвиняемият е нанесъл побой на таксиметровия шофьор. Биещите се били разтървани от граждани и след намесата на полиция. След преустановяване на боя 34-годишният Х. Й. паднал на земята. Пристигналият на място медицински екип констатирал смъртта му. 

          Към момента се установява, че не отговарят на истината медийните твърдения, че е имало голям брой хора – 10 или 7 човека, заедно с обвиняемия Й. И., които са участвали в сбиването.

          Разследването се води изключително интензивно при добра координация и взаимодействие между СГП и 03 РУ-СДВР. Даваните от СГП указания са в процес на изпълнение.

          След събиране на доказателствата и уточняване на фактите по случая, при необходимост ще бъдат назначени и други експертизи.

          Днес е направено предложение от наблюдаващия прокурор в СГП делото да бъде взето на специален надзор от Апелативна прокуратура – София и от Върховна касационна прокуратура.

          Предстои да бъде взето решение относно мярката за неотклонение на обвиняемия.

          Софийска градска прокуратура категорично заявява, че ще направи всичко необходимо, за да осигури точното установяване на всички факти по случая, разкриването на обективната истина и ще осигури в пълнота спазването на законите на Република България.  

          За резултатите обществеността ще бъде своевременно уведомена.