9 Октомври 2022 г.

СГП привлече обвиняем и го задържа за срок до 72 часа във връзка с настъпилата смърт на Х. Й. след сбиване

Сподели

          Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем 23-годишния Й.И. за извършено престъпление по чл. 124, ал. 1 от НК.

         Досъдебното производство е образувано на 08.10.2022 г. при условията на неотложност и се води в 03 РУ-СДВР под ръководството и надзора на СГП. Събраните материали са докладвани в СГП на 09.10.2022 г.  

          В началния етап на разследването са извършени оглед на местопроизшествие, назначена е съдебномедицинска експертиза за изясняване на причината за смъртта на починалия, разпитите на свидетели са продължили и през нощта. През нощта е извършено и претърсване на лек автомобил, като протоколът е внесен в съда с искане на СГП за одобрението му.  

          След запознаване със събраните доказателства, наблюдаващият прокурор е преценил, че те са достатъчни за привличане на Й.И. към наказателна отговорност.          Обвинението спрямо него е за това, че на 08.10.2022 г. около 18,30 ч. - 19,00 ч. в гр. София, ж.к. „Разсадника-Коньовица“, в карето между ул. „Методи Патчев“, ул. „Хъшове“ и ул. „Рибен буквар“ нанесъл удари на 34-годишния Х.Й., с което по непредпазливост причинил смъртта му, вследствие на умишлено нанесена на Х.Й. телесна повреда.  

          С постановление на прокурор в СГП обвиняемият е задържан за срок до 72 часа.

          Предстои да бъде взето решение относно мярката за неотклонение на обвиняемия.

          След запознаване с проведеното до момента разследване, наблюдаващият прокурор в СГП е дал подробни писмени указания за извършването на конкретни действия по събиране и проверка на доказателства с цел изясняване на фактите и разкриване на обективната истина. Според указанията трябва да се съберат свидетелски показания и веществени доказателства, както и да се назначат редица експертизи. Указанията следва да бъдат изпълнени от разследващ полицай в 03 РУ-СДВР. Разследването по случая продължава с разпити на свидетели, извършване на необходимите експертизи, както и на други действия по разследването за изясняване на всички обстоятелства по случая. Предстои събиране на още доказателства, анализ на същите и преценката им в съответствие с изискванията на закона.

          За резултатите обществеността ще бъде своевременно уведомена.