Софийска градска прокуратура разпита като свидетел министър-председателя на Република България г-н Кирил Петков по две дела

4 Април 2022 г.

          Днес, 04.04.2022 г. Софийска градска прокуратура (СГП) разпита в качеството на свидетел министър-председателя на Република България г-н Кирил Петков по делото за изнудване на Васил Божков. Повторният му разпит беше извършен, тъй като първоначалният такъв е без процесуална стойност, тъй като е бил проведен от разследващ полицай в Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), явяващ се некомпетентен орган.

          Министър-председателят г-н Кирил Петков беше редовно призован чрез призовка, връчена на 31.03.2022 г. на главния секретар на Министерски съвет, който е поел ангажимент да му я предаде. В призовката бяха посочени още две резервни дати предвид евентуална служебна ангажираност на г-н Петков.

          Господин Кирил Петков се яви в СГП на основната дата и депозира пред наблюдаващия прокурор и следователя показания, които са по-обстойни от първоначалните такива, дадени пред разследващ полицай в ГДНП.

          СГП продължава извършването на активни действия по разследването и регулярно ще продължи да информира българското общество.  

https://prb.bg/sgp/bg/news/57143-pressaobshtenie

https://prb.bg/sgp/bg/news/57163-pressaobshtenie

https://prb.bg/sgp/bg/news/57210-sgp-vazlozhi-sluchaya-s-borisov%2C-goranov-i-arnaudova-na-sledovateli-v-so-sgp%2C-ko

https://prb.bg/sgp/bg/news/57290-sgp-poiska-izprashtaneto-na-molba-za-pravna-pomosht-za-razpit-kato-svidetel-na-v

https://prb.bg/sgp/bg/news/57355-sgp-razpita-kato-svideteli-boyko-borisov%2C-vladislav-goranov-i-sevdalina-arnaudov

https://prb.bg/sgp/bg/news/57449-sofiyska-gradska-prokuratura-shte-prizove-ministar-predsedatelya-na-republika-b

          Освен по делото за изнудване на Васил Божков, министър-председателят г-н Кирил Петков беше разпитан и като свидетел и пострадал по дело, образувано за хулиганство, което се намира под ръководство и надзор на Районна прокуратура – гр. Стара Загора, ТО – гр. Казанлък.

          След разрешение на наблюдаващия прокурор по чл. 198 от НПК, СГП информира, че досъдебното производство за престъпление по чл. 325, ал. 1 от НК е образувано с постановление на прокурор в РП – гр. Стара Загора, ТО – гр. Казанлък във връзка с хвърлени снежни топки по премиера на страната по време на обръщението му по повод честване на националния празник на Република България на 03.03.2022 г. на връх „Свети Никола“ в прохода „Шипка“. По това досъдебно производство от следовател в Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – гр. Стара Загора е възложено на следовател в отдел „Следствен“ на СГП провеждане на разпит по делегация на г-н Кирил Петков, при който да бъдат разяснени и правата му като пострадал в наказателното производство.

          С оглед служебните ангажименти на министър-председателя, той беше призован за днес и за провеждането на разпита по делегация, който се извърши от следовател в СО-СГП непосредствено след разпита му по делото за изнудване на Васил Божков.

          Материалите от проведения по делегация разпит на премиера г-н Кирил Петков в качеството му на свидетел и пострадал ще бъдат изпратени на следователя от Окръжен следствен отдел в Окръжна прокуратура – гр. Стара Загора.