Окръжна прокуратура – Перник ръководи разследване на престъпление спрямо мъж, открит мъртъв в с. Режанци

10 Ноември 2023 г.

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Перник се водят действия по разследване на извършено престъпление по чл. 199, ал. 1, т. 2, вр. чл.

20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

На 04.11.2023 г. в РУ на МВР гр. Перник е получен сигнал за открито тяло на мъж в с. Режанци, област Перник.

Незабавно е извършен оглед на местопроизшествието. Разпитани са свидетели, иззети са веществени доказателства. Установена е самоличността на пострадалия – 69-годишният И.П.

Първоначално е образувано досъдебно производство за умишлено причиняване на смърт  - престъпление по чл. 115 от Наказателния кодекс.

Според заключението на извършената съдебномедицинска експертиза причината за смъртта на мъжа е инфаркт.

В хода на разследването са събрани доказателства за извършен грабеж над И.П. От имота му в с. Режанци били отнети три огнестрелни оръжия – пушка, полуавтомат и карабина с монтиран уред за нощно виждане, два патрондаша с множество боеприпаси, инфрачервен фенер, приемник за телевизия и интернет, мобилен телефон. Спрямо мъжа била употребена сила.

Събрани са доказателства за виновността на две лица за извършеното престъпно деяние – В.Й. (на 44 години) и М.Й. (на 40 години).

С постановление на прокурор те са привлечени в качеството на обвиняеми.

По искане на Окръжна прокуратура – Перник съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо В.Й. и М.Й., които са осъждани.

Продължава събирането на доказателства за цялостното изясняване на случая. Възложено е извършване на допълнителна съдебномедицинска експертиза.