Обвиняем за измами с работа в чужбина е предаден на съд от Районна прокуратура - Перник

5 Май 2021 г.

Районна прокуратура – Перник внесe в съда обвинителен акт срещу Д.Д. (на 35 години), привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 210, ал. 1, вр. чл. 209, ал. 1 от НК.

            Обвиняемият Д.Д. е многократно осъждан, в т.ч. за измами. Въпреки наложените му наказания по предходни дела, той решил да се сдобие с парични средства по противозаконен начин.

Мъжът измислил схема за въвеждане в заблуждение кандидати за работа в чужбина, чрез използване на интернет. За да не бъде разкрит, Д.Д. се представял под друга самоличност. За целта той се свързвал с нуждаещите се лица, като им предлагал бърз и лесен начин за допълнителни доходи. Те трябвало да открият на свое име банкова сметка, на която да постъпват парични средства, след което да ги изтеглят срещу 10 % от сумата. Наред с това обвиняемият предварително се снабдил с голям брой СИМ-карти с различни телефонни номера, като всички те не били регистрирани на негово име.

Д.Д. публикувал в различни интернет сайтове обява за набиране на работници за склад във Великобритания с описани условия на работа и данни за контакт. Множество граждани проявили интерес към нея и изпратили CV-та на посочения електронен адрес. Обвиняемият се свързал с всички тях, представяйки се под друго име, и ги уведомил, че са одобрени. Заявил им, че преди заминаването за чужбина кандидатите следвало да заплатят комисионна или депозит в размер на 250 британски лири за квартира и самолетен билет, като впоследствие тази сума ще им бъде възстановена. За извършване на преводи им били предоставени данни на банкова сметка.

            След получаването на плащания от кандидатите за работа във Великобритания обвиняемият извадил от употреба всички ползвани от него СИМ-карти по време на комуникацията с тях, както и с лицето, на чието име била открита банковата сметка. Деактивирал ползваната от него електронна поща и skype адрес и премахнал обявата от всички интернет сайтове.

Схемата била повторена от Д.Д., като за целта той използвал друго лице за откриване на банкова сметка и теглене на пари от нея. Променено било и съдържанието на обявите за работа. В една от тях се съобщавало за търсене на работници в цех за пакетиране на пици и други храни в Уърксоп, Англия, а в другата - в Германия.

Действайки по този начин обвиняемият Д.Д. причинил имотна вреда в размер на 18 982,07 лева на десетки граждани от цялата страна. Понастоящем той е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.