Рецидивист е предаден на съд за грабеж над жена в гр. Перник

10 Декември 2020 г.

 

Окръжна прокуратура – Перник е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Р.С. за извършено от него престъпление, при условията на опасен рецидив, по чл. 199, ал.1, вр. чл. 198, ал.1 от НК.

Обвиняемият С. (на 25 години) e многократно осъждан за тежки умишлени престъпления, за които изтърпявал наказания „лишаване от свобода“.

Около 5 ч. сутринта на 18.07.2019 г. той се намирал в района на автомивка на ул. „Св.св. Кирил и Методий“ в гр. Перник. Забелязал служителката В.Д., която била на смяна и била излязла навън пред работното помещение. Обвиняемият променил посоката си и се насочил към нея. Заговорил жената, задавал й различни въпроси, уверявал я, че я бил виждал и преди. Фактът, че непознатият мъж няколкократно я доближил притеснило В.Д. Тя решила да се обади по телефона на приятеля си, но била възпрепятствана от Р.С. Рецидивистът направил опит да отнеме мобилния й телефон, но тя му попречила. Той отново посегнал към нея, като дърпал дрехата й и настоявал да му даде телефона си. След това издърпал от врата на пострадалата сребърна верижка със златно кръстче. Отправил й обиди, ударил я по лицето и тръгнал.

На следващия ден обвиняемият Р.С. дал на приятеля си отнетата чужда вещ с предложение да бъде заложена. След като разбрали, че верижката не е златна, ювелирното изделие било подарено.

В хода на проведеното разследване пострадалата В.Д. с категоричност е разпознала обвиняемия като извършител на грабежа. Понастоящем той е с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.