На съд за ПТП, извършено след употреба на алкохол и отнело човешки живот в района на с. Дебели лаг, област Перник

18 Март 2020 г.

Окръжна прокуратура – Перник е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Е.А. за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 342, ал.1 от НК.

Окръжна прокуратура – Перник е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Е.А. за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, вр. ал. 1, вр. чл. 342, ал.1 от НК.

Обвиняемият Е.А. (на 25 години) е правоспособен водач с категории „В и М“ от 2014 г. Многократно е наказван по административен ред за извършени нарушения на правилата за движение по пътищата. Преди две години му е било наложено наказание от четири месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок за шофиране след употреба на алкохол.

На 10.03.2019 г. А. участвал в кукерски фестивал, който се провеждал в с. Виноградец и с. Ветрен, област Пазарджик, заедно с група от неговото село Калище. Върнали се оттам с автобус. Обвиняемият имал уговорка с доведената си сестра – К.И., да закара него и приятеля му И.Г. до гр. Радомир, тъй като по-рано те били консумирали алкохол.

В късния следобед потеглили с лек автомобил „БМВ“, управляван от бременната в седми месец И. Пристигайки в гр. Радомир, в колата се качил и колега на обвиняемия - Л.Й.

Около 17:30 ч., наближавайки разклона за с. Дебели лаг, Е.А. пожелал да си сменят местата в автомобила с И. с мотив, че тя шофирала прекалено бавно. Първоначално жената не се съгласила, тъй като А. бил употребил алкохол, но той я уверил, че ще шофира бавно и внимателно. На първото уширение на пътното платно, с посока на движение от с. Извор към с. Дебели лаг, обвиняемият А. седнал зад волана на „БМВ“.

Времето било светло и слънчево, видимостта - добра, асфалтовата настилка – суха. Обвиняемият навлязъл в десен завой със скорост от около 100 км/ч. Автомобилът преминал в лентата за насрещно движение и частично - в затревения ляв банкет. С цел да го прибере обратно, водачът завъртял волана надясно. Поради движението му с около 100 км/ч и употребеното количество алкохол, А. загубил контрол над МПС, което напуснало пътното платно надясно, преминавайки през затревения десен банкет. Последвал страничен кос удар в крайпътно дърво с лявата част на колата, полет над затревената канавка и още един удар.

Виждайки катастрофиралия и пушещ лек автомобил встрани от пътното платно, на помощ се отзовали множество хора от преминаващи в района на произшествието МПС. Бил подаден сигнал на телефон 112. Пострадалите били транспортирани в различни лечебни заведения в гр. София и гр. Перник. Возещият се на задната седалка на катастрофиралия автомобил И.Г. по-късно починал.

От заключението на извършената съдебномедицинска експертиза е видно, че смъртта му се дължи на съчетаната гръдно-белодробна и коремна травма, довела до остра кръвозагуба.

На К.И. била причинена средна телесна повреда, изразяваща се в множество охлузвания, кръвонасядания, кръвоизливи, контузия на белите дробове, както и счупвания в различни части на тялото.

Съгласно резултата от химическото изследване, в кръвната проба, взета от обвиняемия Е.А., е било установено наличието на етилов алкохол в количество 1,39%.

Предстои наказателното производство срещу него да продължи в съда.