Ученици от Кюстендил гостуваха на магистрати в Деня на отворените врати

20 Април 2023 г.

Днес, 20.04.2023 г., ученици от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт „Йордан Захариев“ бяха посрещнати от магистрати в Съдебната палата в гр. Кюстендил в Деня на отворените врати.

Организаторите на събитието – Окръжен съд и Окръжна прокуратура – Кюстендил, подготвиха за младежите специална програма, целяща информирането им за функциите на органите на съдебната власт.

Председателят на Окръжен съд – Кюстендил съдия Пенка Братанова, Марияна Сиракова, заместник на окръжния прокурор, и младши съдия Мария Танева посрещнаха учениците, придружени от учителя по основи на правото и финанси Станислав Андонов.

Гимназистите от 11-те и 12- те класове споделиха на магистратите за плановете си да кандидатстват за специалност „право“ във висшите учебни заведения.

Децата имаха възможност да се запознаят с работата на съдии и прокурори в истинска съдебна зала по време на разглеждане на наказателните дела за измама и нанасяне на средна телесна повреда. Нагледно те видяха кои са участниците в наказателния процес.

След приключване на съдебните заседания прокурор Марияна Сиракова информира гимназистите за функциите на държавното обвинение, разказа им как се събират доказателства за виновността на лице, извършило престъпление, и как се изготвят обвинителните актове и споразумения. Специален акцент беше поставен върху делата за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение, за шофиране след употреба на алкохол или наркотици, за причиняване на смърт по непредпазливост при управление на МПС. Дискутирани бяха престъпните деяния, свързани с измами, включително и чрез интернет пространството.

Младши съдия Мария Танева запозна учениците със спецификата на гражданските дела, разказа им за видовете им - делби, спорове за родителски права и такива по Закона за защита от домашното насилие.

По време на посещението в Съдебната палата гимназистите наблюдаваха привеждане в съдебното заседание на лице с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Със съдействието на служителите на съдебната охрана те разгледаха арестантските помещения.

Служителят „Връзки с обществеността“ в съда Владимир Владимиров информира младежите за тревожната статистика, сочеща двукратен ръст на делата за наркоразпространение в Окръжния съд в гр. Кюстендил през изминалата 2022 г. Обезпокояващ факт е, че все по – често подсъдими по тях са младежи на възраст 18 - 23 години. С наложени ефективни наказания „лишаване от свобода“ приключиха 15 от делата за този вид престъпления.

В рамките на Деня на отворените врати заместниците на окръжния прокурор Марияна Сиракова и Ангел Байрактарски посрещнаха в сградата на прокуратурата 4-класниците от Общообразователното училище „Професор Марин Дринов“. Децата активно задаваха въпроси за различни видове престъпления, за предвидените в закона наказания за тях.

Посещението на учениците в Деня на отворените врати в съда и прокуратурата се проведе в рамките на Образователната програма Висшия съдебен съвет „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури през учебната 2022/2023 г.”. Децата получиха в подарък екземпляри от Конституцията на Република България и информационни брошури на правни теми.