Управител на еднолично дружество с ограничена отговорност е с обвинение за предоставяне на неверни сведения с цел получаване на средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз и такива, предоставени от Европейския съюз на българската държава

28 Юни 2022 г.

Управител на еднолично дружество с ограничена отговорност е с обвинение за предоставяне на неверни сведения с цел получаване на средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз и такива, предоставени от Европейския съюз на българската държава.

Окръжна прокуратура – Кюстендил предаде на съд обвиняемия А.М., от гр.Дупница, привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 248а, ал. 3, вр. ал. 2 от НК.

Обвиняемият А.М. управлявал и представлявал търговско дружество с основен предмет на дейност производство и продажба на земеделска продукция. Подал заявление за подпомагане 2019, като заявил имотите, които фирмата ще обработва през стопанската 2019 година.

На 09.05.2019 г.. обвиняемият А.М. лично подал заявление за подпомагане 2019 г. - форма за ЕТ/юридически лица в Общинска служба „Земеделие“ в гр.Кочериново. То се отнасяло за 22 броя парцели и 22 броя карти на блок на земеделско стопанство, 146 броя  имоти и парцели в различни землища, с обща заявена площ 545,49 хектара. Посочил, че кандидатства по няколко схеми и мерки за подпомагане. Попълнил и подписал всички изискуеми декларации.

Общият размер на субсидията за кампания 2019, за която управляваното от обвиняемия дружество „А 2020“ ЕООД кандидатствало, е 222 869.98 лв.

Във връзка със заявените имоти от обв. А.М. била извършена допълнителна проверка от дирекция „Противодействие на измамите“ относно правните основания, касаещи регистрираните от представляваното дружество „А 2020“ ЕОД за кампания 2019 имоти.Установено било, че за имотите и парцелите, посочени от него в заявлението за подпомагане по схемите и мерките за директни плащания кампания 2019 г.,  не се съдържат доказателства за правно основание за ползване на имотите, т.е. не притежава договори за наем, договори за аренда или нотариални актове за собственост.

Предстои делото срещу А.М. да продължи в съда.