Трафикант на марихуана получи 10 години „лишаване от свобода“

11 Октомври 2021 г.

С обвинителен акт през м.август 2021 г. Окръжна прокуратура – Кюстендил предаде на съд 49-годишният гражданин на Северна Македония С.Д. за контрабанда на наркотици.

Днес, 11.10.2021 г. състав на  Окръжен съд –Кюстендил призна подсъдимия за виновен и му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 10 години, при първоначален „строг“ режим на изтърпяване и „глоба“ в размер на 100 000 лева. Моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението, е конфискувано в полза на държавата.

 На 28.03.2021 г. С.Д. управлявал лек автомобил м. „Мерцедес“ от Северна Македония за България. Мъжът преминал паспортна проверка на ГКПП Гюешево и продължил към трасе „Входящи леки автомобили и автобуси“. На митническите инспектори чужденецът заявил, че няма стоки, валутни ценности или забранени за пренасяне и държане вещи. Видимо неспокойното му поведение, както и обстоятелствата, свързани с регистрацията на управляваното от него превозно средство и заявените от него намерения за пътуване до Турция, усъмнили митническите служители.

         Автомобилът на С.Д. бил отклонен за щателна физическа проверка. В специален тайник, монтиран в резервоара между купето и багажника, били открити 17 пакета с коноп (марихуана). Общото количество на наркотичното вещество – предмет на контрабандата, е 4,260 кг. Стойността му, съгласно постановление на Министерски съвет за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, възлиза на 17 040 лева.

         Присъдата може да се обжалва пред Апелативен съд – гр.София в 15-дневен срок.