Окръжна прокуратура - Кюстендил изготви годишния отчет за дейността си през изминалата 2020 г.

23 Февруари 2021 г.

През 2020 г. цялостната дейност на Окръжна прокуратура – гр. Кюстендил и районните прокуратури в гр. Кюстендил и гр. Дупница е била насочена към:

  • ефективно противодействие на престъпността;
  • ефективна реализация на наказателното преследване;
  • повишаване качеството на прокурорските актове;
  • повишаване общественото доверие към Прокуратурата;
  • прозрачност в дейността й.

През 2020 г. е обърнато сериозно внимание върху качеството на прокурорската работа за намаляване до минимум върнатите от съда дела и на оправдателните присъди, както и намаляване продължителността на досъдебната фаза.

Приключени са общо 2308 досъдебни производства или 82,60 % от общо наблюдаваните досъдебни производства. В законовия срок са приключени 2308 досъдебни производства, или 100% от общо приключените производства. Наблюдава се запазване на трайната тенденция, както и в предходните години, на високия процент на решените досъдебни производства спрямо общо наблюдаваните.

По-голямата част от досъдебните производства  са с продължителност до 8 месеца и намалява броят на тези с продължителност над 2 години в сравнение с 2019 г.

Най-голям брой от новообразуваните досъдебни производства са за престъпления против собствеността, от които доминират кражбите. Следват производствата за извършени общоопасни престъпления, сред които най-голям дял имат тези за управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотични вещества. На трето място са престъпления против личността. Немалък дял имат и престъпленията против стопанството – извършени преимуществено в горския фонд.

Наблюдаваните бързи производства през 2020 г. са 318.

Съществено е намалял броят на новообразуваните производства срещу непълнолетни лица спрямо предходните две години, както и на тези с предмет наркотични вещества.

Внесени са 72 искания до съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, от които 60 са били уважени. 62 лица през годината са с наложена мярка „задържане под стража“.

Задържани са 7 лица по получени в Окръжна прокуратура гр.Кюстендил Европейски заповеди за арест. Изпълнени са и 7 бр. Европейски заповеди за разследване.

През 2020 г. прокурорите от ОП – гр. Кюстендил, РП – гр. Кюстендил и РП – гр. Дупница са внесли общо в съда 608 прокурорски акта.

Налице е увеличаване броя на внесените в съда прокурорски актове от ОП – гр. Кюстендил. Внесени са два обвинителни акта по дела със засилен обществен интерес, касаещи умишлени убийства – опитът за умъртвяване на три лица, извършен от А.Д., при който е настъпила смъртта на В.Д. на централната улица на гр.Кюстендил, както и убийството на П.Й.в с.Мламолово, общ.Бобов дол, осъществено от двадесет и девет годишната Д.В.

Успешно са приключени 11 броя наказателни производства за държане с цел разпространение и разпространение на наркотични вещества и 8 броя наказателни производства за засяване и отглеждане на растения от рода на конопа, като на по-голямата част от подсъдимите са наложени ефективни наказания лишаване от свобода.

Сред тях е наказателното производство срещу Б.Й. за държане с цел разпространение в с.Джерман на високорискови наркотични вещества в особено големи размери на обща стойност 109 659 лв. и отглеждане на растения от рода на конопа на обща стойност 19 455 лв..

Ангажирана в съкратен срок с налагане на високо по размер наказание лишаване от свобода е наказателната отговорност на Й. Е. за извършени блудствени действия в гр.Дупница по отношение на малолетно лице.

Предадени на съд са общо 676 лица.

От тях: 78 лица - за кражби, 63 лица -  за документни престъпления, 9 лица - за извършени грабежи, 121 лица - за управляване на моторно превозно средство след употреба на алкохол и наркотици, 53 лица - за държане и разпространение на наркотични вещества, 42 лица - за измами, 24 лица - за преминаване през границата на страната без разрешение, 18 лица - за пътно-транспортни произшествия, 14 лица - за нарушаване на противоепидемичните мерки и др..

Постановените осъдителни и санкционни решения през изминалата 2020 г. са общо 597, което е 94,31% от общия брой на постановените съдебни решения. Процентът на осъдителните и санкционни решения непрекъснато нараства, което е показател за качеството на прокурорската работа в различните фази на наказателния процес.

Броят на лицата, по отношение на които са влезли в сила осъдителни и санкционни съдебни решения през отчетния период е 598, като общият брой на наложените наказания е 788.

През 2020 г. са получени за изпълнение общо 345 присъди и определения, с които са одобрени споразумения.

От получените за изпълнение съдебни актове с наложено наказание /по лица/:

- „доживотен затвор” – няма;

- „лишаване от свобода” – 136, или 39,42% от общо получените;

- „пробация” – 96, или 27,82% от общо получените;

- „лишаване от права“ – 113, или 32,75% от общо получените;

- „обществено порицание” – 14, или 4,05% от общо получените.

Приведени в изпълнение са общо 341 присъди в законоустановения срок.

Положителните резултати за 2020 г. по отношение на върнатите от съда дела са затвърдени в най-вече в показателите за Окръжна прокуратура – гр. Кюстендил и Районна прокуратура – гр.Кюстендил, което налага извод за значително подобрено качество на тяхната дейност.

През отчетния период е намалял броят на постановените оправдателни съдебни акта – 16, което представлява 2,53 % от общо решените 633 дела.

Налице е особено значително подобряване на показателите на РП – гр. Кюстендил и на РП – гр. Дупница - както относно постановените, така и относно влезлите в сила оправдателни актове при инициираните от тях съдебни производства.

Затвърждава се положителната тенденция и в дейността на ОП – гр. Кюстендил предвид отсъствието на влезли в сила оправдателни присъди по внесени прокурорски актове вече през два отчетни периода – 2019 г. и 2020 г.

През отчетния период е повишена активността по гражданско-съдебния надзор: предявени от прокурор от ОП-гр.Кюстендил са общо 15 иска /при 7 за 2019 г./ основно по Търговския закон за прекратяване на дейността на търговски дружества.

По надзора за законност са извършени 281 проверки. Извършените проверки са довели до разкриване на конкретни нарушения, които са дали основание на прокурорите да изготвят 13 предложения до различни административни органи. Изготвени са 17 протеста до Административен съд – гр. Кюстендил срещу констатирани незаконосъобразни разпоредби от подзаконови нормативни актове на общинските съвети. Същевременно е активизирана дейността на прокуратурите от района по отношение самосезиране, като са образувани 16 бр. преписки по надзора за законност след самосезиране /при 6 за 2019 г./ за констатирани закононарушения и са предприети съответни действия по надзора за законност.

Предизвикателство през годината е и възникналата пандемиия COVID-19, обявяването на извънредно положение и извънредна епидемична обстановка в страната, което е довело до образуване на значителен брой досъдебни производства за престъпления по чл.355 от НК – за неспазване на противоепидемичните мерки – 92 досъдебни производства.

Имайки предвид изводите от цялостната дейност на прокуратурата и криминогенната обстановка в района, в доклада е отбелязано, че и през 2021 г. водещият принцип в дейността на прокурорите от Кюстендилския окръжен район и разследващите органи ще бъде върховенството на закона.