СГП внесе обвинителен акт срещу кандидат за общински съветник, държал марихуана с цел разпространение

24 Март 2016 г.

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу И. И. (34 г.), кандидат за общински съветник на местните избори през 2015 г. в община Брезово, за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение. При разследването откритото в къща на И. И количество коноп (марихуана) е с тегло 2 655.00 грама и на обща стойност 15 930 00лв. 

 

По искане на главния прокурор от 22.10.2015г.,  ЦИК даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно производство срещу И. И за извършеното от него престъпление по чл. 354а, ал.1, изр. 1, пр.4 от НК.

 

През 2015 г. в землището на  с. Зелениково, местността „Райкина могила“, обвиняемият И. И обработвал розови насаждения. В близост до тях, отглеждал и посадени растения марихуана. През септември 2015 г. И. И често отивал до тези растения, което било забелязано от свидетел. След подаден от него сигнал, полицейски служители установили, че до розовите насаждения на обвиняемия, растенията марихуана били с височина около 2 метра и били подпрени с дървени колчета, за да не се пречупят. Имало и сгънати сиви полиетиленови чували.

 

До средата на октомври 2015 г. разследващите наблюдавали И. И , който освен, че обработвал розовите си насаждения, се занимавал и с конопа. На 20.10.2015г.  разследващите от РУП – Раковски получили информация, че марихуаната била откъсната и пренесена от обвиняемия И. И в наследствена къща, обитавана от него  в с. Зелениково.

 

На 21.10. 2015 г. разследващите констатирали, че действително  растенията не се намират на мястото, където били посадени,  шест от тях били отрязани. Затова те незабавно се свързали с И. И  и отишли в наследствената му къща.

 

На пода в стая на втория етаж на тази къща се намирали листа от растението марихуана, които отделяли характерен мирис. Под дюшек в същата стая били намерени 32 броя стръка марихуана, вързани на сноп.

 

На тавана на сградата били намерени още 110 стръка марихуана, оставени да съхнат, които били под формата на снопове, закачени по гредите. Отделно от стръковете, имало листа марихуана, както и три броя сиви чували. Било извършено претърсване и изземване.

 

С протокол за претърсване и изземване, намерените стръкове и листна маса, както и три сиви на цвят чували, били иззети от сградата. Пред полицейските служители И. И обяснил, че докарал  дърва и почиствал двора на къщата, в която била намерена марихуана, тъй като искал да засади маслодайни рози.

 

От субективна страна, деянието е извършено от обв. И. И  виновно, при форма на вина пряк умисъл, като обвиняемият е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал  тяхното настъпване, се казва в обвинителния акт на прокурор при СГП.

 

„В конкретния случай е налице специална цел, а именно -  разпространение на високорисковите наркотични вещества, което е видно от вида и количеството на наркотика, мястото на съхранение, начина по който е бил оставен за изсушаване, които обстоятелства оценени обективно не биха могли да се свържат с данни за инцидентна употреба на марихуана от обвиняемия. Посочените обстоятелства  водят до извод, че наркотичните вещества не са държани за лични нужди, а с цел разпространение”.

 

Предстои насрочване на делото в СГС.