СГП предаде на съд мъж, пренесъл през границата наркотици

23 Март 2016 г.

Софийска градска прокуратура /СГП/ внесе в Софийски градски съд             /СГС/ обвинителен акт срещу Г. П. за това, че в съучастие с друго лице, пренесъл през границата на България кокаин на стойност над 23 000 лева. На Панайотов е повдигнато обвинение по чл. 242, ал. 2, пр. 1, алт. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

През 2014 г. Г. П. се свързал със съучастника си, който се намирал в Република Перу. Двамата се разбрали от чуждата държава да внесе в България наркотици посредством пощенска пратка. Ставало въпрос за около 120 грама  кокаин, които Г. П. следвало да му заплати и получи. За целта той дал данните и адреса на свой познат в България, който трябвало да получи пратката и след това да му я предаде. После съучастникът на Г. П. изпратил  наркотика за България.

Кокаинът бил доставен със самолет на Аерогара София. Пратката била проверена от митнически служители и тогава било установено, че тя съдържа кокаин, укрит на различни места в чифт маратонки.

Създадена била организация за задържане на получателя на пратката.  Около седмица по–късно лицето, посочено като получател, придружавано от Г. П.  , отишло, за да вземе пратката. На място той и Г. П. били задържани от полицията. Получателят на пратката обяснил, че бил помолен от Г. П. да я вземе вместо него и веднага да му я предаде.

Предстои насрочване на делото от Софийски градски съд.