СГП предаде на съд рецидивист за блудство с малолетни

15 Февруари 2016 г.

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу М. К. за блудство с две малолетни лица в условията на опасен рецидив (престъпление по чл. 149, ал.5, т.1 и т.3 вр. чл. 29, ал.1 б „а” от НК).

М. К. (33 г), който е осъждан за тежко умишлено престъпление от Окръжен съд-Силистра през 2011 г., се запознал през 2013 г. с две малолетни момчета. Привлечени от подаръците му и благоразположението му, те често посещавали неговия дом. Там няколко пъти той осъществил блудствени действия с всяко едно от децата. Те също така приели и приятелството му във „Фейсбук”, където активно комуникирали с него. Едното от децата предоставило и номера на мобилния си телефон и често пишели с приятеля му съобщения на М. К. , а той им отвръщал с нецензурни писания.

Родителите на момчета заподозрели, че вършат нещо нередно и заради факта, че те били в неизвестност в продължение на няколко дни, започнали да проверяват профилите им в социалната мрежа, където и установили познанството им с обвиняемия. За него научили, че вече е осъждан за престъпление против половата неприкосновеност на малолетни.

Междувременно родителите научили и за регистрация на двете момчета в сайтове за запознанства на лица с хомосексуална ориентация, която била потвърдена. Майките веднага подали сигнал в неправителствена организация, където започнали работа с децата. След поредица от разговори бил установен и риск от въвличането им в сексуална експлоатация.

На М. К. е била назначена и изготвена комплексна съдебнопсихиатрична и сексологична експертиза, от заключенията на която е видно, че той психично здрав и е бил в състояние правилно да възприема действителността, да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.

Обвиняемият е извършил деянието си при пряк умисъл, като е съзнавал всички елементи на извършеното от него, предвиждал е последиците от деянието, искал е и е целял настъпването на желания от него противоправен резултат. Умисълът е конкретен, с безспорно установено съдържание на интелектуалния и волеви момент, въз основа на обективираните му действия, с които са осъществени признаците на престъплението, за което му е предявено обвинение, пише прокурор при СГП в обвинителния акт срещу М. К..

 

Предстои насрочване на делото в СГС.